Ais Krim Sumi ni pernah menjadi viral ketika mula-mula diperkenalkan. Apa yang pasti eda nak simpan resepi ni....walaupun ianya mudah untuk dibuat kekadang time membuat tertanya juga....berapa sudah sukatannya tua yer? Tu yang kekadang rasa dia pun lari kalau sukatan tak betul.



Jom enjoyyy.....ni resepinya :

1 tin susu pekat
1 tin susu cair
4 tin air kosong
secubit garam
2 bungkus sumi - belah 4/6 ikut masing2

cara membuat:

1. Campur 2 susu dengan 1 tin air dan garam

2. Masak air sampai garam hancur

3. Masukkan baki 3 air tin

4. Kacau rata, biarkan sejuk

5. Sumi yang dibelah tadi masukkan dalam plastik ais krim lepas tu tuang adunan tadi dalam plastik ais krim tersebut

6. Sedia untuk dibekukan

* Buat banyak tak apa boleh simpan lama