Kepada yang berminat bolehlah try kat rumah....banyak kelebihannya tau, kebersihan terjamin, boleh buat lebih, yang paling penting jimat khasnya buat surirumah. Cuma...penat sikitlah, takpe janji puas hati.
Bahan-bahan :
4cawan tepung gandum
1cawan air (anggaran boleh kurang/lebih)
1biji telur....tak letak telur pun boleh
Sedikit garam
Sedikit pewarna kuning
Cara-caranya :
1. Sedikit air untuk larutkan garam dan pewarna dikacau sebati.
2. Pecahkan telur ke dalam tepung...kalau tak guna telur terus masukkan tepung ke larutan air tadi.
3. Masukkan air sedikit-sedikit dan uli hingga menjadi doh keras/separuh kering.
4. Selepas itu, ikuti caranya step by step seperti gambar dibawah :
1. Doh mee kuning.
2. Untuk memudahkan bulatkan menjadi beberapa bahagian kecil.
3. Bentukkan memanjang.
4. Leperkan doh dengan menggunakan tangan.
5. Gelek menggunakan mesin no 1 dahulu iaitu bahagian yang paling tebal-mengikut mesin masing-masing.
6. Buat hingga selesai.
7. Gelek pula no.5 / no.6.
8. Sapukan tepung pada kepingan doh tadi, supaya tidak melekat antara satu sama lain.
9 & 10. Gelekkan pula pada mesin bahagian buat mee, pegang semasa gelek doh tersebut supaya mee tidak menjadi kerinting.
11. Gelek sampai habis semua kepingan doh tadi.
12. Celurkan mee ke dalam air mendidih yang dicampur dengan sedikit minyak lebih kurang 3-4minit.
13. Angkat dan basuh sekejap di bawah air yang mengalir.
14. Toskan, apabila kering sedikit barulah gaulkan dengan minyak....bila sejuk bolehlah simpan dalam peti sejuk boleh simpan seminggu.
~ Selamat mencuba~
0 Comments