Bahan-bahan :
- ~ Peria (terpulang pada tuan punya badan berapa banyak nak makan)
- ~ Tepung serbaguna jenama (BESTARI)
- ~ 1 biji telur
- ~ Sedikit garam
Cara-cara :
1. Potong peria ditengah atau dihujung.. buang biji/span ditengah-tengah tu.
2. Hiris nipis-nipis .. guna pisau atau sagat.. (hirisan yang nipis akan menghasilkan peria yang rangup/garing).
3. Rendam dalam air biasa yang sudah di campur garam selama 20-30 minit.. kalau hendak rasa pahit tak perlu rendam lama-lama.
4. Toskan.. sampai agak kering sedikit..peria yg agak basah menjadikan salutan tepung tebal dan peria kurang rangup
5.Peria disalut telur dahulu dan barulah disalut dengan tepung , selepas itu bolehlah digoreng.
6. Siap goreng..toskan minyak..
Nota tambahan :
~ Pastikan minyak sudah panas, baru peria digaul dengan tepung kerana jika digaul awal peria akan melekat2..seelok-eloknya siap salut terus masukkan ke dalam minyak panas.
~ Tepung tak perlu dibancuh dengan air, tak perlu garam. Jika nak pedas boleh tambah serbuk cili atau beli je siap-siap Tepung Bestari perasa Pedas.
hokeyyy selamat mencuba
~ Tepung tak perlu dibancuh dengan air, tak perlu garam. Jika nak pedas boleh tambah serbuk cili atau beli je siap-siap Tepung Bestari perasa Pedas.
hokeyyy selamat mencuba
0 Comments