Kuih Vadei @
Wadeh .. Saya tak pasti ejaan dan sebutan yang betul untuk kuih ni
Bahan-bahan:
250gm
kacang dhal (direndam semalaman)
25gm udang kering (ditumbuk)
4 tangkai cili kering (digunting)
2 ulas bawang besar (didadukan)
1 sudu besar jintan manis
2 tangkai daun kari
Sedikit garam
25gm udang kering (ditumbuk)
4 tangkai cili kering (digunting)
2 ulas bawang besar (didadukan)
1 sudu besar jintan manis
2 tangkai daun kari
Sedikit garam
Sedikit
serbuk cili
Cara-caranya:
1.
Kisarkan kacang dhal sehingga halus. Kemudian tapiskan supaya air
dari kacang dhal tadi dapat dibuang.
2. Tuang kacang dhal yang dah ditapis ke dalam bekas @ mangkuk besar.
3.
Satukan bersama udang kering yang dah ditumbuk, cili kering, bawang
besar, jintan manis dan daun kari.
4. Perasakan dengan garam. Lebih kurang 2 sudu kecil. Kalau nak pedas boleh tambah sedikit serbuk cili.
5.
Selepas dicampurkan kesemua bahan, kemudian kepalkan dengan tangan
dan bentukkan leper vadei tersebut.
7. Panaskan minyak dan boleh mula menggoreng. Gunakan api sederhana sahaja.
Selamat
mencuba
0 Comments