Assalamualaikim dan salam sejahtera semua. 😊

Siapa suka makan ikan pari?  Kalau cakap suka, sebenarnya Ida suka makan ikan pari, cumanya sejak kahwin Ida tak pernah beli atau masak ikan pari ni.  Dulu pun awrah mak yang masak.  Penghujung 2019 first time beli dan masak.  Cuti sekolah balik Labuan, tanah kelahiran suami.  Apalagi, beli sikit ....frozenkan dan bawa balik semenanjung.  Lepas sebulan inilah hasilnya... Asam pedas ikan pari (resepi ringkas).  Itu pun guna jualah khidmat google search ....cara-cara masak ikan pari.  Lagi pula, mak mentua cakap sedap masak asam pedas.

Ok jom lihat resepinya, tak ingat blog mana dah cekau ni resepi.

eda kitchen, eda nursuri, ida nursuri, Lauk, Lunch & Dinner Idea, Resepi Ikan, asam pedas ikan pari
Asam Pedas Ikan Pari

Bahan bahan:

~  1 ekor ikan pari
~  1/2 sudu kecil pes asam jawa (nak masam tambahkan lagi)
~  1/2 sudu besar perasa garam, gula 
~  1 biji buah tomato - potong 4
~  1 bawang merah besar - kisar
~  2 ulas bawang putih - kisar
~  1 inci halia -hiris
~  1 inci kunyit hidup
~  2  sudu makan lada kisar 
~  1 batang serai
~  Air secukupnya
~  2 sudu makan minyak masak

Cara masak Ikan Pari Asam Pedas:

1.  Panaskan minyak dan tumis bahan kisar sehingga wangi.  Bila garing masukkan lada kisar, gaul hingga naik minyak.

2.  Kemudian masukkan halia, kunyit, serai dan air.  Bila sudah mendidih masukkan tomato, air asam jawa, garam dan gula.  

3.  Ahir sekali, bila bahan campuran sudah sebati masukkan ikan pari.  Biarkan sehingga ikan pari betul-betul masak. 

Dah siap....sangat sedap di akan bersama nasi panas 😋 

Selamat mencuba....simple ja