Assalamualaikum dan salam sejahtera......
Sebelum tu, selamat malam. Dah hampir tengah malam, namun mata masih segar. So, sambil tidurkan anak, dengar lagu, tangan pula ligat menaip. Dah berminggu gambar ni dalam telefon....Alhamdulillah, Allah izinkan hari ni untuk Ida post. Mudah-mudahan bermanfaat untuk semua pengunjung dan bakal pengunjung blog ini.
So jom kita layan resepinya.....
Resepi Roti Golok
Bahan A
1 cawan air suam
4 sudu besar gula
3 sudu besar yis
**Bancuh Bahan A dan biarkan sampai kembang atau berbuih naik.
Bahan B
4 cawan tepung roti atau tepung high protein
2 sudu besar mentega
1 sudu kecil bun/dough softener
1 sudu kecil barking powder
1 sudu besar susu tepung
1 sudu kecil garam
**Ramas- ramas menggunakan hujung jari Bahan B sampai rata.
Cara-caranya:
1. Tuang bahan A ke dalam bahan B sedikit demi sedikit. Uli sampai elastik dan tidak melekat di tangan. Kalau dah cukup elastik, rehatkan doh selama 30 minit.
2. Timbang doh 20 gram setiap satu sebanyak 3 ketul untuk sebiji roti. Buat memanjang dan pintal-pintal ikut cita rasa masing-masing.
3. Susun dalam loyang.
4. Rehatkan lagi selama 30 minit atau sampai naik dua kali ganda. Sementara itu panaskan oven. Bakar pada suhu 180c atau mengikut suhu oven masing-masing dengan suhu api atas bawah.
5. Tunggu roti sejuk baru sapu mentega. Tabur gula kastor atau gula halus.
Selamat mencuba.....
0 Comments