Assalamualaikum dan salam sejahtera semua pengunjung blog Ida.  😊  Semoga sihat-sihat saja hendaknya hari ni dan dipermudahkan dalam segala urusan.  

Hari ni  Ida nak share resepi Ikan Tallang masak kari.  Sementara menunggu anak balik sekolah ni, ada masa sikit...Ida tak naklah buang masa. 
Ok....kalau masak kari ikan korang suka letak santan ke tidak?  Ida selalunya tak letak santan, buat kuah pekat-pekat sikit 😋.  Sedap dan tahan lama hingga petang.
Ok jom lihat  Resepi kari ikan Tallang tanpa santan 


Resepi Ikan Talang Masak Kari

Bahan-bahan :

🐟   Ikan Talang 3 ekor....potong ikut suka nak besar mana
🐟   2 biji bawang besar (dihiris)
🐟   2 ulas bawang putih (dihiris)
🐟   1 inci halia (dihiris)
🐟   2 tangkai daun kari
🐟   3 sudu makan serbuk kari ikan - dibancuhkan dengan sedikit air jadikan pes
🐟   Garam dan sedikit gula
🐟   1 sudu besar halba campur
🐟   Semangkuk kecil air asam jawa
🐟   tomato (dibelah 4)
🐟   Bendi
🐟   Minyak utk menumis

Cara-cara :

🍲   Tumiskan bawang merah, bawang putih, daun kari serta halba campur hingga wangi.  Kemudian masukkan bancuhan rempah kari dan tumis lagi hingga garing atau pecah minyak...kene betul-betul pecah minyak tau.

🍲   Masukkan air secukupnya.  Kacau rata-rata dan biarkan ia mendidih.

🍲   Kemudian  masukkan air asam jawa, garam dan gula.. Kepekatan kuah bergantung pada anda ye, kalau nak cair tambahkan sedikit lagi air, bila dah mendidih masukkan ikan ye.. Jangan kacau biar je, supaya ikan tidak hancur.

🍲  Apabila ikan sudah hampir masak masukkan bendi dan tomato.  Tunggu sehingga bendi lembut dan bolehlah matikan api.

Selamat mencuba 😋😋