Bahan-bahan:
- Lala
- 1 mangkuk kecil biji Petai
- 1 batang serai
- 1 biji bawang merah
- 2 ulas bawang putih
- 1 inci halia
- 1/2 biji bawang holland
- Air asam jawa
- Cili kisar
- Garam dan ajinomoto
- Gula merah
- Minyak
- Air
Cara Memasaknya
1. Rebus lala sehingga masak. Toskan dan asingkan kulit dan isinya. Cuci isi lala dan ketepikan sementara menyediakan bahan untuk sambal.
2. Blender atau tumbuk bawang merah, bawang putih dan halia. Ketuk serai dan bawang holland dimayang.
3. Panaskan minyak dikuali yang mengikut keselesaan anda memasak, jika suka pakai kuali leper tiada masalah sebab Ida tahu yang memasak menggunakan induction cooker biasanya akan memakai kuali leper.
4. Tumis bawang merah, bawang putih dan halia sehingga agak garing. Masukkan cili kisar. Gaul sehingga agak naik minyak (keluar minyak). Kemudian masukkan bawang holland, serai, gula merah, garam dan ajinomoto... ajinomoto tu jika suka letaklah. Gaul lagi lebih kurang 2 minit.
5. Boleh tambah air sedikit jika kering. Kemudian boleh masukkan air asam jawa sambil gaul.
6. Selepas itu masukkan petai dan lala anda. Gaul sehingga masak. Masak sekejap sahaja tau sebab lala dah masak sebenarnya dan petai pula kita nak ia dalam keadaan rangup-rangup gitu ketika di kunyah. Siapa peminat petai pasti tahu 😀.
Selamat mencuba 👍👍
0 Comments