Bahan-bahan: 

3 cawan tepung gandum
Sedikit air suam kuku
3 sudu makan gula pasir ( bagi yang tak suka manis)
3 sudu makan susu tepung (Ida guna susu family...fernleaf)
1/2 paket yis (jenama apa-apa ja)
Air untuk menguli tepung (agak-agak sukatan)
Minyak masak

Caranya mudah je.....

1. Yis + gula + sedikit air suam kuku + susu tepung = gaulkan lebih kurang 5 minit @ hingga gula larut. 


2. Kemudian campurkan tepung ke dalamnya.

3. Uli sehingga menjadi doh yang betul-betul lembut / lembik (doh lembut/lembik = gebu).....sambil menguli campur sedikit minyak dan banyakkan tepung ditangan agar adunan tak melekat. Uli sehingga adunan menjadi elastik.

4. Biar adunan lagi selama 45 minit.

5. Bila doh sudah mengembang, ambil sedikit adunan, bulatkan dan leperkan atas papan pencanai. Tekan acuan donut yg telah dicelup sedikit tepung.(ini utk buat bentuk ring donut)....biarkan 5 minit lagi dan boleh goreng


6. Pastikan minyak panas dulu, then proses menggoreng tu gunakanlah api sederhana...supaya tak hangus diluar mentah didalam. Setelah agak kekuningan bolehlah diangkat. 

Pst....Kalau Ida untuk anak-anak Ida suka pelbagaikan. Contohnya dalam adunan Ida suka campur lobak yang sudah di kisar @ mix vegetable yang dikisar. Atau Ida campur Oat dalam doh sebelum dicanai. Kekadang Ida akan tabur gula caster atau hias dengan coklat cair dan ditabur dengan coklat rice..@ biarkan dengan donat kosong sebab masa menguli dah ada sayur @ oat.