Pisang Sabah, Pisang Awak, Pisang Abu, Pisang Nipah
Pisang Goreng Rangup

Kalau di sabah dipanggil 'pisang Sabah', kalau di semenanjung dipanggil 'pisang Nipah' atau 'pisang Abu'.  Pisang jenis ni  merupakan varieti pisang yang popular untuk tujuan di goreng.  Bermacam-macam cara orang menggorengnya sama ada belah sisir (tak putus), belah 2 hinggalah belah 4 bergantung kepada saiznya.  

Bahan bahan:

Pisang - hiris nipis 2
2 cawan tepung beras
4 sudu besar tepung jagung
1 biji telur 
1 sudu kecil garam
250 ml air atau secukupnya
Sedikit pewarna kuning 
Minyak untuk menggoreng secukupnya

Cara cara:

1.  Campurkan semua bahan di atas kecuali pisang dan minyak.  Kacau sebati.  Adunan mestilah tak cair sangat.  Jika kurang air boleh tambahkan.   Ketika ni, boleh je colek adunan tepung tu dan rasa jika kurang garam boleh tambah.

2.  Setelah minyak panas, celupkan hirisan pisang satu persatu kedalam campuran tepung.  Dan goreng satu persatu juga.  Balik-balikkan dikuali tu sehingga kuning keemasan.  Boleh angkat.

3.  Toskan dengan berlapikkan daun kunyit.  Bukan apa daun kunyit banyak kat belakang rumah.  Lagipula sedap bila dilapik dengan daun kunyit ada aroma gitu.  Makan ketika masih panas-panas adalah sangat sedap dan terasa kerangupannya.

Selamat mencuba