Ikan Tilapia Merah Sweet Sour |
Tilapia Merah adalah ikan yang agak popular di Malaysia, Sebenarnya Ida jarang beli ikan air tawar, tapi minggu lepas masa beli barang basah suami request. So belilah sekali-sekala, kalau ikutkan ikan air tawar ada hanyir sedikit, tapi takpe ada cara hilangkan hanyir dia so masak sweet sour sesuailah. Senang dan bahannya pun tak susah sangat cari. Ida guna bahan yang kat rumah kecuali Ida perlu tambah setin nenas je. Resepi ni Ida ambil daripada buku resepi yang kebanyakkan resipinya senang-senang. Tapi Ida olah sikit la ikut citarasa sendiri. Resepi sweet sour atau masam manis ni boleh gunakan ikan apa-apa je. Macam 2 minggu lalu Ida guna ikan siakap. Tapi kalau guna ikan kerisi lagi sedap dan kos pun murah sikit. So, jom tengok resipi dan vLog Talapia Sweet And Sour.
vLog Cara Masak Ikan Tilapia Sweet And Sour, Step by Step.
Bahan-bahan Sos:
- 1 ekor ikan Tilapia merah
- 1/2 tin nenas bersama airnya
- 1 biji bawang holland dipotong dadu
- 3 ulas bawang putih dihiris
- 1 biji bawang merah besar dihiris
- 1 biji tomato dipotong dadu
- Sedikit timun dipotong memanjang
- Daun bawang
- Halia sebesar ibu jari, dihiris halus
- Sos cili secukupnya
- Sedikit serbuk lada hitam
- Garam dan gula
- Air
- Minyak untuk menumis dan menggoreng
Bahan Untuk Melumur:
- Garam
- Kunyit
- Tepung jagung
- Limau kasturi
Cara Penyediaan Ikan:
1. Cuci bersih ikan dengan menggunting segala sirip ikan, menyisik kulitnya dan membuang segala isi dalam perut dan mulutnya.
2. Kemudian, kelar ikan dan lumurkan badan ikan dengan 2 biji limau kasturi. Ni petua agar ikan tak terasa hanyirnya setelah dimasak. Kemudian lumur pula dengan garam dan kunyit ratakan kemudian sapukan pula dengan sedikit tepung jagung. agar ikan rangup sedikit setelah digoreng.
2. Goreng ikan tilapia dengan minyak yang banyak sehingga agak kekuningan. Toskan minyak dan letakkan didalam pingan hidang.
Cara Penyediaan Sos:
1. Menggunakan kuali dan minyak yang sama, kurangkan minyaknya dan panaskan semula. Tumis bawang putih, bawang merah dan halia hingga wangi
3. Masukkan sos cili. Tambah sedikit air dan gaul. Kemudian masukkan potongan bawang holland dan timun. Gaul sekejap dengan api sederhana.
4. Kemudian masukkan potongan tomato dan buah nenas beserta airnya. Gaul lagi dengan api sederhana. Reneh hingga sedikit pekat.
4. Masukkan sedikit daun bawang dan perasakan dengan garam dan gula. Gaul sekejap dan bolehlah matikan api.
5. Tuang perlahan-lahan sos ke atas ikan Tilapia goreng tadi. Kemudian taburkan dengan sedikit daun bawang yang telah dicincang.
6. Hidangkan dengan nasi panas dan nikmati Tilapia Masam manis ni.
Selamat mencuba ...
0 Comments