Resepi Ayam Goreng Pedas Bersantan, Resepi Ayam, Makanan Malaysia

Bahan-Bahannya :
  •  Ayam separuh (dipotong kecil atau mengikut suka)
  •  1 cawan santan kelapa (separa pekat)
  •  3 sudu besar cili boh
  •  1 mangkuk kecil air asam jawa/ 2 keping asam gelugur
  •  2 sudu besar minyak masak
  •  Garam dan gula secukup rasa

Bahan dikisar :
  •  2 ulas bawang putih 
  •  5 Ulas bawang merah 
  •  1 inci halia 


Cara-cara membuatnya :
  1.  Panaskan minyak masak dalam kuali. Setelah panas tumiskan bahan kisar bersama cili boh.
  2.  Kemudian masukkan ayam. Gaul dan tutupkan sebentar kuali sehingga mendidih.
  3.  Setelah itu, masukkan santan, asam jawa/asam gelugur bersama garam dan gula.
  4.  Kacau hingga pekat kuahnya dan ayamnya empuk.
  5.  Kecilkan api sebentar dan bolehlah dihidangkan apabila kuahnya sudah mengering dan naik minyak.
  6.  Ops.....jangan lupa padamkan api.