Bahan-Bahannya :
- Ayam separuh (dipotong kecil atau mengikut suka)
- 1 cawan santan kelapa (separa pekat)
- 3 sudu besar cili boh
- 1 mangkuk kecil air asam jawa/ 2 keping asam gelugur
- 2 sudu besar minyak masak
- Garam dan gula secukup rasa
Bahan dikisar :
- 2 ulas bawang putih
- 5 Ulas bawang merah
- 1 inci halia
- Panaskan minyak masak dalam kuali. Setelah panas tumiskan bahan kisar bersama cili boh.
- Kemudian masukkan ayam. Gaul dan tutupkan sebentar kuali sehingga mendidih.
- Setelah itu, masukkan santan, asam jawa/asam gelugur bersama garam dan gula.
- Kacau hingga pekat kuahnya dan ayamnya empuk.
- Kecilkan api sebentar dan bolehlah dihidangkan apabila kuahnya sudah mengering dan naik minyak.
- Ops.....jangan lupa padamkan api.
0 Comments