Bahan-Bahannya :
- 500 gm daging
- 1 cawan santan kelapa (separa pekat)
- 1 cawan kerisik
- 3 sudu besar minyak masak
- Garam dan gula secukup rasa
- Air secukupnya
Bahan dikisar :
- 3 ulas bawang putih
- 8 Ulas bawang merah
- 2 cm halia
- 2 cm kunyit hidup
- 2 batang serai
- 20 biji cili padi
Cara-cara membuatnya :
- Panaskan minyak masak dalam kuali. Setelah panas tumiskan bahan kisar.
- Kemudian masukkan daging. Selepas itu, masukkan santan bersama garam dan gula.
- Kacau dan biarkan sehingga dagingnya masak empuk. Tambahkan air jika perlu.
- Dengan api sederhana masukkan kerisik. Gaul hingga rata dan sebati.
- Kecilkan api sebentar dan bolehlah dihidangkan apabila kuahnya sudah mengering.
0 Comments