Bahan-Bahannya
- Ayam separuh (saiz potongan ikut suka)
- 2 biji ubi kentang (dihiris tipis)
- 1/2 cawan tepung jagung
- 1/2 tin susu cair
- 1 sudu teh serbuk lada sulah
- 4 Ulas bawang merah (dihiris)
- 1 labu bawabg besar (dipotong 6)
- 2 biji tomato (dihiris bulat)
- Sedikit garam dan gula
- Sedikit minyak
- 1/2 cawan air
Cara-cara membuatnya :
- Tepung jagung dibancuh dengan air, garam dan lada sulah.
- Celupkan ayam ke dalam bancuhan tepung tadi dan goreng satu persatu sehingga agak garing dan kekuningan/masak. Angkat dan toskan minyaknya.
- Gorengkan juga ubi kentang tadi dan toskan minyaknya.
- Untuk membuat kuahnya.
- Panaskan minyak....kemudian tumiskan bawang merah hingga garing dan masukkan sedikit air, tomato, bawang besar, gula dan garam.
- Apabila sudah agak mendidih, masukkan susu cair.....kacau hingga sebati.
- Setelah kuahnya kelihatan likat, padamkan api.
- Tuangkan sos/kuah keatas ayam yang telah digoreng tadi.
- Bolehlah dihidangkan bersama kentang goreng.
Selamat mencuba
#edakitchen
0 Comments