Ayam Panggang Bersantan, masakan melayu, masakan sihat, menu diet sihat,

   
Bahan-Bahannya :
  •  Ayam separuh (dipotong 2 bahagian)
  •  1 cawan santan kelapa (separa pekat)
  •  1 mangkuk kecil air asam jawa
  •  Garam dan gula secukup rasa

Bahan dikisar : Bahagikan 2 setelah dikisar
  •  2 ulas bawang putih
  •  5 Ulas bawang merah
  •  1 inci halia

Bahan hiasan :
 

  •  2 biji tomato (dihiris bulat) 
  •  2 biji cili besar (dipotong serong)

Cara-cara membuatnya :

  1. Gaulkan ayam dengan sebahagian bahan kisar dan perap selama 10 minit.... Lagi lama lagi baik 2/3 jam. 
  2. Kemudian panggang di atas bara atau kukus menggunakan kertas foil sehingga masak.

Untuk membuat kuahnya :

  1.  Masukkan 1/2 cawan santan ke dalam kuali dan masak hingga mendidih. 
  2.  Kemudian masukkan sebahagian lagi bahan kisar tadi....gaul hingga agak sebati dan  campurkan air asam jawa bersama gula.
  3.  Kacau sehingga sebati dan kelihatan pekat sedikit dan padamkan api.
  4.  Tuangkan sos/kuah keatas ayam yang telah dipanggang/kukus tadi.
  5.  Letakkan kembali ayam/sambung proses pemanggangan sambil merenjis-renjiskan sebahagian santan sehingga ayam masak dan naik baunya.
  6.  Angkat dan hiaskan dengan tomato dan cili besar.
  7.  Bolehlah dihidangkan bersama nasi panas....