Bahan-Bahannya :
- Ayam separuh (dipotong 2 bahagian)
- 1 cawan santan kelapa (separa pekat)
- 1 mangkuk kecil air asam jawa
- Garam dan gula secukup rasa
Bahan dikisar : Bahagikan 2 setelah dikisar
- 2 ulas bawang putih
- 5 Ulas bawang merah
- 1 inci halia
Bahan hiasan :
- 2 biji tomato (dihiris bulat)
- 2 biji cili besar (dipotong serong)
Cara-cara membuatnya :
- Gaulkan ayam dengan sebahagian bahan kisar dan perap selama 10 minit.... Lagi lama lagi baik 2/3 jam.
- Kemudian panggang di atas bara atau kukus menggunakan kertas foil sehingga masak.
Untuk membuat kuahnya :
- Masukkan 1/2 cawan santan ke dalam kuali dan masak hingga mendidih.
- Kemudian masukkan sebahagian lagi bahan kisar tadi....gaul hingga agak sebati dan campurkan air asam jawa bersama gula.
- Kacau sehingga sebati dan kelihatan pekat sedikit dan padamkan api.
- Tuangkan sos/kuah keatas ayam yang telah dipanggang/kukus tadi.
- Letakkan kembali ayam/sambung proses pemanggangan sambil merenjis-renjiskan sebahagian santan sehingga ayam masak dan naik baunya.
- Angkat dan hiaskan dengan tomato dan cili besar.
- Bolehlah dihidangkan bersama nasi panas....
0 Comments