1. Bahan-Bahannya
- 1 ekor ayam dipotong 10 Bahagian.
- 5 biji bunga cengkih.
- 2 Batang kulit Kayu manis kecil.
- 5 biji buah pelaga.
- 2 Ulas bawang merah (dihiris)
- 2 sudu besar Gula.
- 2 biji Limau Nipis.
- 4 senduk minyak Masak.
- 1 Sudu Besar Minyak Sapi.
- Susu cair atau Santan Pekat (400ml / 2 cawan)
- 4 cawan Air.
- Garam secukup rasa
- 8 ulas bawang merah.
- 2 ulas bawang putih.
- Sepotong halia (lebih kurang 2.5cm)
- 2 sudu besar Adas Manis.
- 1/2 cawan (100gm) Serbuk Ketumbar.
- 2 sudu besar Jintan Putih.
- 2 sudu besar Kaskas.
- 1 sudu besar Lada Sulah.
Cara-cara Memasak.
- Bersihkan ayam dan ditoskan airnya.
- Tuangkan Susu Cair ke dalam mangkuk dan perahkan limau nipis kacau sehingga sebati.
- Campurkan bahan dikisar dan bahan perapan dan gaulkan ayam dengan bahan tadi dan balik-balikan sehingga rata dan biarkan selama 10 minit.
- Panaskan minyak masak dalam kuali.
- Masukan buah Pelaga, Cengkih, dan kulit kayu manis sehingga naik bau
- Tumiskan bawang merah yang dihiris sebentar, dan masukkan ayam yang telah diperap kedalam minyak dan balik-balikan sehingga keluar minyak.
- Masukan Susu Cair/Santan dan gaul rata.
- Masukan garam dan gula, kemudian masukan 4 cawan air dan biarkan sehingga masak (lebih kurang 15 minit)
- Siap dan Hidangkan
0 Comments