Nasi Goreng Seafood Special ala Malaysia, resipi asian.


Bahan-bahannya :
  • 2 mangkuk nasi putih 
  • 2 biji telur ayam 
  • 5 ulas bawang merah dihiris 
  • 2 ulas bawang putih dihiris 
  • 1 sudu teh serbuk lada sulah 
  • 1 sudu besar kicap 
  • Sedikit sawi 
  • Sedikit udang yang telah digoreng 
  • Sedikit potongan sotong yang telah digoreng 
  • Sedikit minyak masak 
  • Sedikit garam dan serbuk perasa

Cara-cara membuatnya :

  1. Panaskan minyak dalam kuali yang bersesuaian
  2. Tumis bawang merah dan putih yang dihiris sehingga garing 
  3. Masukkan telur dan goreng hingga hancur. 
  4. Masukkan sawi, gaul hingga ianya layu (masak). 
  5. Masukkan pula udang dan potongan sotong. Gaul sebati kesemuanya, setelah itu masukkan kicap,lada sulah, garam dan psebuk perasa. Gaul lagi sehingga sebati. 
  6. Masukkan nasi dan teruskan menggaulnya sehingga rata. 
  7. Setelah sesuai rasanya, bolehlah dihidangkan.