Bahan A
*100 ml air
*100 gram gula merah @ gula melaka (gula ni tak berapa manis, boleh tambahkan sedikit jika nak manis)
*Pandan 2/3 helai
Bahan B
*200 ml santan
*30 gram tepung gandum
*5 biji telur
*Secubit garam
Cara-caranya:
*30 gram tepung gandum
*5 biji telur
*Secubit garam
Cara-caranya:
Ø
Masukan bahan B
kedalam bahan A yg telah disejukan tadi.
Ø
Kacau-kacau sebati,
kemudian blender dan selepas itu bolehlah ditapis.
Ø
Sapu/oles sedikit minyak
didalam acuan dan tuangkan adunan tadi.
Kalau tiada acuan akok acuan muffin pun boleh digunakan.
Ø
Bakar suhu 200°C
selama 10-15min. mengikut oven masing2
ye.
Tips……Adunan memang cair dan masa bakar akan menggelembung tapi masa keluar akan kelihatan kedut-kedutn..lagi banyak kedut, lagi sedap tau..
Pssssst…..lagi satu, akok yang cantik atau yang
tiada kedut tu kurang sedap tau sebab tepung banyak.
ok selamat mencuba semua..
ok selamat mencuba semua..
0 Comments