Assalamualaikum dan sama sejahtera.

Sebenarnya baru perasan masa nak buat resipi ni, nak panggil nama "Agar-agar roti" atau "Puding Roti".  Tapi jika merujuk kepada keeluruhan bahan, lebih sesuai dengan nama "Agar-agar roti".  Nak tau apa sebabnya, Ida ada buat sedikit carian dan catatkan untuk rujukan kemudian tentang perbezaan diantara "Agar-agar" dan "Puding".  Sebabnya dulu jika search resipi agar-agar roti ni, kejap nama agar-agar kejap nama puding.  Agak keliru jualah.  Walau bagaimanapun, tidak salah jika menamakannya puding sebab puding pun membawa maksud pencuci mulut.

So ...oklah jom tengok resipi dan cuba buat 😊.

eda kitchen, ida nursuri, resipi agar-agar roti, roti gardenia, agar-agar, puding

Resipi & Cara Buat Agar Agar Roti

Bahan kisar:

4 keping roti
2 biji telur B
3/4 cawan @ 200 ml susu cair
1/2 cawan @ 125 ml air
1/3 cawan @ 80 ml susu pekat manis
1 sudu kecil esen vanilla

Bahan masak:

10 gram serbuk agar-agar 
1/2 cawan @ 100 gram gula kastor
3 cawan air @ 750 ml 

Bahan lain:

2 sudu besar butter/marjerin cair
Pewarna makanan - 2 jenis @ ikut kesesuaian corak/tema

* Roti tu guna je apa pun jenama roti yang penting sewaktu dengan roti gardenia tu 😊
* Cawan pula guna cawan 250 ml

Cara-Cara:

1.  Masukkan semua bahan kisar ke dalam blender. Kisar hingga halus dan ketepikan.

2.  Panaskan air didalam periuk yang sesuai. Kemudian masukkan serbuk agar-agar dan gula kastor.  Kacau sehingga larut.

3.  Tuang bahan kisar ke dalam periuk dan kacau hingga rata.  Kemudian masukkan marjerin.  Kacau lagi hingga marjerin cair dan sebati.  Seterusnya terus gaul sehingga agak pekat/likat maknanya dah masaklah tu.

3.  Setelah masak, tutup api.   Bahagikan kepada 3 bahagian.  2 bahagian warnakan dan 1 bahagian lagi kekalkan dengan warna asal.

4.  Menggunakan loyang/acuan 7 inch, tuang bancuhan/warna 1 sehingga habis dan diikuti dengan warna-warna yang lain.  Setelah itu, bolehlah buat corak mengikut kesukaan. 

5.  Setelah siap semuanya, rehatkan/sejukkan sebelum dimasukkan ke dalam peti sejuk.  

6.  Setelah sejuk, masukkan ke dalam peti sejuk sekurang-kurangnya 3 jam.

7.  Apabila agar-agar telah sejuk dan keras, keluarkankan dari peti sejuk dan hidangkan.

resipi agar-agar roti, perlu di sejukan, roti gardenia, agar-agar, puding



Selamat mencuba 🌷🌷🌷