Dalam boring-boring ni nak citer sikit pasal Acar Jelatah. Kebetulannya kemarin Ida buat Acar Jelatah untuk makan malam.
Acar adalah sejenis hidangan Malaysia yang terdiri daripada bahan-bahan yang dijeruk Sayur-sayuran keras, atau buah-buahan jeruk disatukan menjadi suatu hidangan yang tersendiri. Ada acar yang dimasak, manakala ada acar yang dibuat seperti gaya rojak atau salad. Acar biasanya dijadikan lauk sampingan bagi hidangan nasi, misalnya nasi putih, nasi minyak atau nasi beriani. Tapi sini Ida lebih kepada Acar Jelatah sayuran jeruk iaitu timun, lobak dan nenas. Bagi saya acar jenis ni agak terkenal sebelah Sabah kot.
So mari kita lihat resepinya, agak mudah didapati dan senang dibuat.
1. Untuk cukanya:
🥒 2 sudu kecil garam (sudu kfc pun ok)
🥒 2 sudu kecil garam (sudu kfc pun ok)
🥒 1 sudu kecil lada sulah
🥒 3 sudu besar gula
🥒 1/2 cawan cuka
🥒 2 ulas bawang merah dimayang
🥒 1 biji cili merah dipotong nipis.
~ Satukan dulu cuka, gula dan garam.
~ Masukkan cili, lada sulah dan bawang. kacau sebati- sedia untuk digaulkan dengan sayur.
~ Potong semua bahan dan gaulkan dengan cuka tadi. Potong mengikut kesukaan anda.
Tips untuk lebih baik terutama untuk tujuan kenduri dan kuantiti yang banyak sahaja;
1. Cuka dimasak dahulu dengan garam dan gula.
2. Sayur lobak dan timun di rendam dengan air kapur supaya lebih rapuh dan tahan lama kerapuhannya.
🥒 3 sudu besar gula
🥒 1/2 cawan cuka
🥒 2 ulas bawang merah dimayang
🥒 1 biji cili merah dipotong nipis.
~ Satukan dulu cuka, gula dan garam.
~ Masukkan cili, lada sulah dan bawang. kacau sebati- sedia untuk digaulkan dengan sayur.
2. Sayur acarnya:
🥒 1 batang timun
🥒 1/2 batang karet
🥒 1 mangkuk kecil buah nenas dalam tin
🥒 1 batang timun
🥒 1/2 batang karet
🥒 1 mangkuk kecil buah nenas dalam tin
~ Potong semua bahan dan gaulkan dengan cuka tadi. Potong mengikut kesukaan anda.
~ Simpan dalam peti sejuk sekurang-kurangnya 1jam untuk lebih segar sebelum dimakan.
Tips untuk lebih baik terutama untuk tujuan kenduri dan kuantiti yang banyak sahaja;
1. Cuka dimasak dahulu dengan garam dan gula.
2. Sayur lobak dan timun di rendam dengan air kapur supaya lebih rapuh dan tahan lama kerapuhannya.
Ok selamat mencuba....😊
0 Comments