Assalamualaikum dan salam sejahtera semua...

Ida share resepi ayam masak kurma simple.  Bahan-bahan nampak banyak tapi sebenarnya sedikit je tu 😁

Resepi Ayam Masak Kurma

Bahan-bahan:

🍗  Ayam separuh potong kecil...ikut sukalah nak besar mana
🍗  1 paket kecil rempah kurma
🍗  4 sekawan (bunga lawang, cengkih, kulit kayu manis, buah pelaga)
🍗  1 biji buah keras 
🍗  1 paket kecil kerisi
🍗  1 sudu makan cili giling/boh
🍗  1 biji bawang holland hiris besar
🍗  1 biji bawang merah besar
🍗  3 ulas bawang putih 
🍗  1/2 inci halia
🍗  2 biji kentang potong 4
🍗  1 biji tomato belah dua (jika ada)
🍗  2 sudu makan minyak untuk menumis
🍗  Air secukupnya
🍗  Garam
🍗  Gula

Cara-caranya:

🔪  Buah keras tumbuk sekali...hancur kasar.
🔪  Bawang merah, bawang putih dan halia tumbuk lumat.
....yang lain dah tulis kat bahan-bahan....

🍲  Panaskan minyak dan masukkan 4 sekawan.  Biarkan seketika 1 ke 2 minit.

🍲 Masukkan dan tumis bahan tumbuk (bawang merah, putih dan halia)

🍲 Masukkan sedikit air, serbuk kurma dan cili giling/boh. Tumis sampai pecah minyak. Masukkan ayam dan kentang, tutup periuk. Biar empuk dalam 15 minit...masa ni boleh tambah air banyak.

🍲 Masukkan buah keras, bawang holland dan biar mendidih.  Perasakan dengan garam dan gula.

🍲 Masukkan tomato.  Gaul hingga kuah agak kepekatan barulah masukkan kerisik.

🍲 Kacau perlahan sampai betul-betul masak dan empuk. Siap!

Sungguh enak dimakan bersama dengan nasi panas 


Selamat mencuba 😄😄