Assalamualaikum dan salam sejahtera...🌷🌷

Ni apam nasi yang Ida buat beberapa hari lalu, baru ada masa nak share. Maklumlah hari ni kan hari sabtu, maknanya Ida tak perlu terkejar-kejar masa. Mana lagi nak ke sekolah hantar dan ambil anak, nak kena kemas rumah, nak masak 😅😅 . Ha banyak kerja tau jadi surirumah ni, jangan ingat senang....makan jajan depan TV je. Walhal terms 'kemas rumah' tu banyak tau. eeeehhhh....malalutlah pula.

Oklah jom cuba buat Apam nasi gebu..tak pernah jemu tau makannya. Janji janganlah buat hari-hari..😍

Resepi apam nasi gebu Ida ada post sebelum ni disini Apam Nasi Kampung. Tapi kali ni Ida oleh sedikit resepi dengan menambah 1 sudu teh baking powder.. Jadinya apam naik cantik & gebu..😋


Resepi Apam Nasi Gebu

🥧 2 cawan Nasi
🥧 2 1/2 cawan Air
🥧 1 cawan Gula
🥧 2 cawan Tepung Beras
🥧 2 cawan Tepung Gandum
🥧 2 sudu teh mauripan @ yis instant..
🥧 1 sudu teh baking powder (serbuk penaik)

Cara-caranya:

1. Blender dulu nasi dengan 1 cawan air.....so maknanya ada baki 1 1/2 cawan air lagi.

2. Baki air tadi 1 1/2 cawan campurkan dengan gula, tepung beras, tepung gandum dan serbuk penaik. Gaul hingga sebati atau lebih mudah gunakan mixer.

3. Campurkan bahan dari no 1 dan no 2 serta yis/mauripan tadi. Gaul rata atau mixer hingga rata dan sebati.

4. Kemudian perap 1 - 2 jam. Nak perap lama sikit pun boleh, jadi lagi gebu. Paling lama 3 jam. Kalau terlebih takut adunan jadi rosak dan berbau masak...kesan tindakbalas kimia dari yis.

5. Panaskan kukusan 10 minit terlebih dahulu, lepas tu bolehlah kukus guna acuan lompang, 7 ke 10 minit..


Tips :
🌹. Jangan lupa balut penutup kukusan dengan kain supaya air tidak menitis kepermukaan kuih.

🌹 Jangan lupa sapu minyak kat acuan.


Ok selamat mencuba...🌹🌹.