Ok simple je, malam ni Ida nak share dengan korang macam mana cara masak sosej masak merah sebab nilah menu makan malam Ida dengan husband dan anak-anak.....ha betullah sosej masak merah. Dah banyak dah resepi tu kat google, kat facebook kan. Tapi walaupun begitu, Ida tetap anggap resepi Ida ni special....air tangan maklah katakan. InsyaAllah satu hari nanti akan jadi rujukan anak-anak kelak.
Oklah jom layan resepinya.
Bahan-bahan:
🍴 1 peket sosej ayam (10 batang)
🍴 1 biji lada benggala...tak kisah warna apa
🍴 1 tin kecil baked bean/kacang panggang
🍴 1 biji bawang merah kecil (ros)
🍴 1/2 inci halia (seketul)
🍴 2 siung bawang putih
🍴 2 sudu makan cili kisar/boh
🍴 2 sudu makan minyak masak
🍴 1/2 kiub ayam
🍴 Gula
🍴 Garam
Cara masak :
🔪 Sosej potong menyereng (potong 3).
🔪 Lada benggala tu potong dadu...buang biji ye. Pakailah lada benggala apa warna pun. Semua sekali pun tak apa. Biasanya hijau ada murah 😅.
🔪 Bawang merah, bawang putih dan halia tumbuk ...tumbuk kasar pun ok. Kalau rajin kisarlah.
🍲 Panaskan minyak di dalam kuali.
🍲 Masukkan bahan tumbuk (bawang dan halia), gaul hingga naik wangi dan bolehlah masukkan cili boh. Gaul hingga terbit minyak....keluar minyak 😋.
🍲 Sesudah terbit minyak masukkan lada benggala, sosej dan bawang holland. Gaul sekejap.
🍲 Jika ianya sudah agak kering sedikit masukkan pula kacang panggang. Gaul rata.
🍲 Last sekali perasakan dengan kiub ayam, garam dan gula. Jangan terlebih garam sudahlah.
Tips :
🍲 Ida suka pakai lada benggala sebab lada tu sendiri sedaplah weyyy.
🍲 Baked beans Ida suka pakai jenama Ayam Brand Light.
🍲 Kiub ayam pula Ida lebih suka pakai jenama Maggie sebab tak berminyak sangat.
Ok tada selamat mencuba 👌👌
0 Comments