Assalamualaikum dan salam sejahtera to all blog readers .
Hari ini Ida nak share lagi Apam Pisang Kukus yang Ida dah buat berkali-kali. Memang tak mengecewakanlah. Actually resepi apam pisang ini, jika di bakar ianya menjadi kek pisang....guna jer resepi yang sama. Untuk resepi ni guna jer loyang saiz 8 x 8 inci square, ianya tak tipis dan taklah tebal sangat.....kalau teringin nak bakarlah,
Apam Pisang Kukus (dapat dalam 50 biji guna cup yang paling kecil)
Bahan A:
🍌 1 cawan pisang dilecek
🍌 1 cawan gula
🍌 1 cawan minyak jagung/minyak masak
🍌 2 sudu makan susu pekat
🍌 3 biji telur gred A/B
Bahan B:
🍌 2 cawan tepung gandum
🍌 1 sk soda bicarbonat
🍌 1 sk baking powder
Cara cara:
1. Putar menggunakan mixer atau blend gula, telur, susu pekat dan minyak dalam anggaran 3-5 minit @ hingga putih gebu.
2. Keluarkan dari blender ke bekas lain atau kalau guna mixer...guna je bowl mixer tu masukkan pisang dan kacau rata....guna sudu atau spatula.
3. Masukkan pula tepung yang telah diayak bersama serbuk penaik (baking powder) dan soda bikarbonat sedikit demi sedikit. Kacau sebati dengan menggunakan spatula dan kacau rata lagi....kaup balik je.
4. Tuang atau sudukan kedalam acuan dan kukus selama 7 hingga 10 minit ....menggunakan acuan kecil.
🍌 Tepung mesti ayak bersama baking powder dan soda bikarbonat agar ianya bercampur dengan rata. Terutamanya tepung wajib ayak untuk menggelakkan apam anda bantat atau tidak gebu tetapi sebaliknya kecut pula.
🍌 Bila bakers suruh kaup balik, kaup balik jelah ada sebabnya. Pun untuk menggelakkan apam anda bantat sebab terlebih.
Info tambahan, Ida suka buat apam menggunakan acuan kecil berbanding loyang/acuan besar kerana:
🍌 Acuan kecil lebih cepat dikukus
🍌 Cantik, kemas dan mudah...tak perlu nak potong-potong lagi. Memang renyeh, tambah-tambah lagi bab membasuh acuan tu kan 😂😂..yang penting puas hati, anak-anak suka makan. Lagi- lagi anak yang suka lihat penampilan/packeging ...barulah ada selera makan.
Nah selamat mencuba 👍👍 sodap weyy
Hari ini Ida nak share lagi Apam Pisang Kukus yang Ida dah buat berkali-kali. Memang tak mengecewakanlah. Actually resepi apam pisang ini, jika di bakar ianya menjadi kek pisang....guna jer resepi yang sama. Untuk resepi ni guna jer loyang saiz 8 x 8 inci square, ianya tak tipis dan taklah tebal sangat.....kalau teringin nak bakarlah,
Bahan A:
🍌 1 cawan pisang dilecek
🍌 1 cawan gula
🍌 1 cawan minyak jagung/minyak masak
🍌 2 sudu makan susu pekat
🍌 3 biji telur gred A/B
Bahan B:
🍌 2 cawan tepung gandum
🍌 1 sk soda bicarbonat
🍌 1 sk baking powder
Cara cara:
1. Putar menggunakan mixer atau blend gula, telur, susu pekat dan minyak dalam anggaran 3-5 minit @ hingga putih gebu.
2. Keluarkan dari blender ke bekas lain atau kalau guna mixer...guna je bowl mixer tu masukkan pisang dan kacau rata....guna sudu atau spatula.
3. Masukkan pula tepung yang telah diayak bersama serbuk penaik (baking powder) dan soda bikarbonat sedikit demi sedikit. Kacau sebati dengan menggunakan spatula dan kacau rata lagi....kaup balik je.
4. Tuang atau sudukan kedalam acuan dan kukus selama 7 hingga 10 minit ....menggunakan acuan kecil.
Tipsnya:
🍌 Tepung mesti ayak bersama baking powder dan soda bikarbonat agar ianya bercampur dengan rata. Terutamanya tepung wajib ayak untuk menggelakkan apam anda bantat atau tidak gebu tetapi sebaliknya kecut pula.
🍌 Bila bakers suruh kaup balik, kaup balik jelah ada sebabnya. Pun untuk menggelakkan apam anda bantat sebab terlebih.
Info tambahan, Ida suka buat apam menggunakan acuan kecil berbanding loyang/acuan besar kerana:
🍌 Acuan kecil lebih cepat dikukus
🍌 Cantik, kemas dan mudah...tak perlu nak potong-potong lagi. Memang renyeh, tambah-tambah lagi bab membasuh acuan tu kan 😂😂..yang penting puas hati, anak-anak suka makan. Lagi- lagi anak yang suka lihat penampilan/packeging ...barulah ada selera makan.
Nah selamat mencuba 👍👍 sodap weyy
0 Comments