Assalamualaikum dan salam sejahtera semua....good morning 😊
Pagi ni tanpa bertangguh, Ida nak share jua resepi sosej roll bakar ni. Bukan apa dah selalu bertangguh, akhirnya banyak yang jadi draft post 😏. Ceritanya anak bujang request lagi sosej roll untuk breakfast pagi ni sebab semalam dah buat katanya sedap. Turutkan jelah.
Roti Sosej Roll
500 g tepung gandum
1 biji telur
1/2 peket (11 g punya peket) @ 2 sudu makan mauripan
1/4 cawan gula
3 sudu tepung susu (Ida guna tepung fernleaf)
2 sudu besar marjerin
1 sudu kecil bread improver
1 sudu kecil serbuk penaik
1 paket sosej
Air secukupnya
Sebijik kuning telur (untuk sapu atas roti sebelum bakar)
Sedikit margerin
Cara-caranya:
Cara 1:
🌭 Campurkan gula + telur + mauripan dan tambah air. Guna air suam kuku, jadikan 250-300ml semua sekali. Biarkan selama 10 minit ..sehingga kembang. Kalau boleh gunakan bekas macam jug yang ada ukuran.
Cara 2:
🌭 Satukan bahan-bahan kering (tepung, bread improver dan serbuk penaik. Gaul rata atau lagi bagus kalau ayak.
🌭 Masukkan bahan cara 1 ke dalam tepung. Gaul sehingga sebati, melekat ditangan tak apa. Elok jika ada mixer yang boleh mix doh. So pakai mixer je.
🌭 Masa ni boleh masukkan marjerin, dan uli lagi hingga lembut, licin dan elastik..
🌭 Biarkan doh selama 1 jam hingga naik sekali ganda..kalau boleh tutup setelah diuli sebati untuk menggelakkan daripada kering dipermukaan adunan.
🌭 Bila adunan sudah naik, uli dan tumbuk doh untuk keluarkn angin yang terperangkap semasa proses pengembangan.
🌭 Buat doh saiz kecil-kecil, ikut suka saiz yang anda inginkan, rollkan panjang-panjang dan lilit pada sosej.
🌭 Selepas roll kan letak atas loyang pembakar, restkan sekejap dalam 10 minit, doh akan kembang lagi....bukan dalam oven ye.
🌭 Sapukan dengan kuning telur atas roti sebelum masuk oven.
🌭 Panaskn oven pada suhu 200c selama 10 minit. Setelah panas, turunkan suhu kepada 170 dan bakar roti dalam masa 15-20 minit bergantung pada oven masing-masing. Kepanasan oven berbeza-beza. Antara faktornya ialah usia oven tu sendiri ye.
🌭 Setelah masak ....masih dalam keadaan panas, sapukan lagi dengan margerin/planta. Bagi dia flawless ...kilat-kilat gitu.
Selamat mencuba 💪💪
0 Comments