Assalamualaikum dan salam sejahtera semua....

Pagi ni Ida nak share cara Ida masak tempe.  Dulu memang tak pandai masak tempe tau.  Tapi suami yang bagi idea cara masak yang ringkas tapi sedap.  Tambahan pula dulu-dulu penggunaan internet adalah sangat terhad.  Komputer pun tiada di rumah, hanya mengharapkan cyber cafe je.  Ahhhh...itu cerita dulu.  Tapi sekarang semua dihujung jari kan 😂

Ok nak tahu cara ida masak Tempe Goreng Masak Merah, jom lihat resepi dan cara masak tempe.

eda kitchen, eda nursuri, ida nursuri, masakan sayur, Lunch & Dinner Idea, tempeh,
Tempe Goreng Masak Merah

Resepi Tempe Goreng Masak Merah

Bahan- bahan :

2 peket tempe
1 batang lobak
1/2 biji bawang holland...kalau kecil sebiji lah
1 biji bawang merah kecil
1 siung bawang putih
1 senduk nasi cili boh/giling
1 kiub ayam...jenama maggie or knorr ke boleh je
Garam
Gula
Minyak secukupnya

Penyediaan bahan :

🔪  Tempe dipotong tipis dan kecil.  Sesudah itu goreng dengan minyak banyak sehingga garing kekuningan.

🔪  Bawang merah dan bawang putih dipotong kiub.

🔪  Lobak dipotong tipis dan bawang holland dipotong memanjang.

Cara memasaknya:

🍲  Panaskan sedikit minyak dan tumis bawang merah dan bawang putih sehingga naik bau wangi bawang yang sedikit garing dan kekuningan.

🍲  Setelah itu, masukkan cili boh dan tumis lagi sehingga pecah minyak.

🍲  Setelah itu masukkan lobak merah bersama bawang holland.  Gaul sehingga sebati.  Barulah masukkan kiub ayam, garam dan gula....gaul ratakan rasanya, jangan pula tetiba masa makan ada pula garam yang berketul kan.  Kalau ada kurang boleh tambah, jangan berlebih.

🍲  Akhir sekali masukkan tempe.  Gaul sehingga sebati dan bolehlah tutup api ke, induction ke apa-apalah yang anda gunakan untuk memasak.  

Selamat mencuba.....