Masak Ayam Masak Kicap Mudah |
Ok jom tengok cara-cara ayam kicap
Cara Penyediaannya
1. Ayam dipotong kecil dan cuci sebersih-bersihnya dan toskan. Saiz ayam tu ikut suka hati koranglah.
2. Panaskan minyak dan terus masukkan 3 sekawan. Bila minyak dah panas tumis bahan tumbuk sehingga wangi.
Resepi Ayam masak kicap
- 300 gram ayam (bahagian mana ikut suka)
- 1 /2 biji bawang holland ( ikut saiz) – di hiris
- 3 sekawan (kulit kayu manis, bunga lawang dan bunga cengkih)
- 3 sudu makan kicap manis
- 2 sudu makan kicap mee
- 1 biji cili hijau besar (dipotong serong)...tak ada cili hijau, merah pun boleh 😂
- 2 biji cili merah...nak pedas boleh jer tambah
- Sedikit garam dan ajinomoto
- Sedikit minyak untuk menumis
- Air secukupnya
Bahan di tumbuk
- 1 inci halia
- 1 biji bawang merah
- 2 ulas bawang putih
Cara Penyediaannya
1. Ayam dipotong kecil dan cuci sebersih-bersihnya dan toskan. Saiz ayam tu ikut suka hati koranglah.
2. Panaskan minyak dan terus masukkan 3 sekawan. Bila minyak dah panas tumis bahan tumbuk sehingga wangi.
3. Masukkan kicap, gaul hingga sebati. Boleh tambah sedikit air jika kuah terlalu pekat. bila mendidih masukkan ayam. Gaul lagi dan tambah air jika perlu. Biarkan sehingga masak.
4. Beberapa minit sebelum matikan api, masukkan cili padi dan cili hijau segar....untuk terasa ayam masak kicap ada pedas sikit je.
5. Sesuaikan rasa dengan menambah garam dan ajinomoto. Gaul lagi sehingga sebati dan boleh matikan api, angkat dan hidangkan.
Ayam Masak Kicap |
Senangkan resipi ni.... tak perlu goreng, tak perlu sos tiram, tak perlu serai bagai Mudah, simple dan sedap. Selamat mencuba,
0 Comments