Momordica charantia, sauted with egg, Sayur Peria masak tumis telur
Dengar ja nama sayur peria ramai yang takut...takut pahit.  Namun khasiatnya semua orang pun tahu.  Sebenarnya peria kalau kena masak memang sangat sedap sama ada masak tumis cam ni, masak Peria Goreng Tepung atau buat sup peria.  

Jom tengok resepi peria tumis telur

Bahan-bahan 
  • 2 batang buah peria 
  • 1 biji telur
  • 1 ulas bawang putih (dihiris)
  • 2 biji bawang merah kecil (dihiris)
  • 1/2 biji bawang holland
  • Sedikit lobak merah di potong memanjang
  • Garam 
  • Ajinomoto
  • Sedikit minyak untuk menumis
egg, Holland Onion, Red Onion, and Carrot

Cara masak:

Nama Saintifiknya Momordica charantia, Di Sumatra, peria dikenal dengan nama prieu, fori, pepare, kambeh, paria.Orang Nusa Tenggara menyebutnya paya, truwuk, paitap, paliak, pariak, pania, dan pepule, sedangkan di Sulawesi, orang menyebutnya dengan poya, pudu, pentu, paria belenggede, serta palia
1.  Untuk memudahkan, potong kepada 2 bahagian dan korek menggunakan sudu atau pisau sesuai bahagian dalam peria yang tidak digunakan iaitu bahagian biji.

Momordica charantia, buah Peria dipotong dan ditaburkan Garam,

Momordica charantia, dipotong diramas bersama garam
2.  Kemudian hiris kecil-kecil.  Sesudah itu, taburkan garam dan ramas-ramas mesra je.  

Momordica charantia, cleaned slices prepared to be sauted with onion and egg
3.  Setelah itu cuci untuk menghilangkan rasa masin dan pahit setelah diramas dan terus toskan.

4.  Didalam kuali, panaskan minyak dan tumis bawang putih dan merah sehingga wangi.  Kemudian, masukkan bawang holland dan lobak.  Gaul sebentar.

5.  Selepas itu, bolehlah masukkan sayur peria.  Tambahkan garam dan ajinomoti.  Gaul sehingga masak.  

6.  Akhir sekali barulah masukkan telur keatas sayur peria.  Gaul hancur sehingga menyaluti kesemua sayur peria.   Gaul hingga agak garing terlurnya dan barulah matikan api.

Momordica charantia, Cooked with egg, healthy vegetarian menu

Selamat mencuba...