Nasi goreng bawang ?? rasa pelik pun ada kan? tapi sebenarnya dah lama dah wujud nasi goreng bawang ni.  Khasiat daripada bawang pun sangat baik seperti anti penuaan, anti kanser dan sebagainya.  Hakikatnya semua nasi goreng menggunakan bawang.  Cuma ini menggunakan bawang sebagai bahan utama dengan kuantiti lebih sedikit supaya mewujudkan rasa bawang yang ketara.  Contohnya nasi goreng bilis, sudah tentulah bilisnya menonjol.  Bawang juga digunakan sebagai pengganti sayur di dalam resepi ini.  So tiada masalah jika tak letakkan sayur.

Sekarang jom layan nasi goreng bawang yang Ida sediakan untuk suami.  

Bahan-bahan :
  • 3 mangkuk nasi sejuk
  • 3 ulas bawang putih (dicincang)
  • 5 ulas bawang merah (dimayang halus)
  • 1 ketul halia ...kecil je dan ketukkan
  • Sedikit daun bawang
  • 2 biji telur
  • 2 biji lada hijau/merah segar dipotong serong
  • Kicap cair
  • Serbuk lada sulah
  • Garam dan serbuk perasa (ajinomoto)
  • Minyak masak 
Cara-cara masaknya

1.  Panaskan minyak, gorengkan bawang putih, bawang merah dan halia hingga wangi dan keperangan, 

2.  Kemudian masukkan daun bawang bersama lada hijau atau merah.  Gaul sebati.

3.  Masukkan 2 biji telur.  Gaul bersama bersama sehingga separa masak dan bolehlah masukkan nasi.  Gaul kesemuanya sehingga rata.

4.  Masukkan sedikit kicap dan gaul lagi sehingga warna kicap meliputi seluruh nasi goreng.  Kemudian diikuti oleh garam dan serbuk perasa.

5.  Dengan api besar, gaul nasi tanpa henti.  Sehingga ia kelihatan ringan bila digaul.  Boleh matikan api dan hidangkan bersama hirisan timun dan telur separa masak atau telur mata kerbau.  Bawang segar tu hanya hiasan ye....kalau sanggup makan boleh juga 😂


Selamat mencuba....simple dan sedap 😍