Kuih Cek Mek Molek yang tidak asing lagi di Malaysia sangat sedap dan mudah dibuat. Dengan hanya menggunakan bahan utamanya iaitu ubi manis, tanpa menggunakan air dalam adunan. Jom tengok cara-cara membuatnya 😋
Bahan-bahan :
- 500 gm ubi manis (oren)
- 1 cawan tepung gandum ....cawan 200 ml
- Sedikit gula
- Minyak
vLog Cara-cara masak kuih Cek mek molek.
Cara-caranya :
1. Selepas dikupas bersih, rebus ubi manis sehingga empuk dan toskan airnya.
2. Setelah itu, lecek sehingga hancur.
3. Tambahkan tepung gandum.
4. Uli menggunakan tangan sehingga menjadi doh dan adunan tidak lagi melekat ditangan. Boleh basahkan tangan dengan calitan minyak jika aduna melekat.
5. Cubit sedikit doh dan letakkan sedikit gula....buat seperti gambar dibawah :
6. Setelah selesai semuanya, bolehlah goreng menggunakan minyak banyak. Pastikan api atau kepanasan minyak adalah sederhana. Jika terlebih panas ianya hanya akan hangus diluar dan mentah didalam.
Selamat mencuba.
#edakitchen #idanursuri #cekmekmolek
0 Comments