Chayote fruit cooked with coconut milk and mix with Capsicum frutescens Linn,
Labu Siam Masak Lemak Cili Api atau turut dikenali Labu Jipang atau Chayote 

Apa yang Ida tahu...ala banyak membaca kan luas pengetahuan .... Masak lemak cili api ni berasal dari Negeri Sembilan. Lagi sedap kalau menggunakan jenis cili kampung, kunyit segar atau kunyit hidup dan santan segar. Rasanya dan aromanya pasti memikat selera. 

So untuk resipi ni Ida akan gunakan untuk memasak sayur Labu Siam, sayur ni mungkin ada krisis identiti sebab pelbagai nama digunakan ada yang panggil Timun duri, di Indonesia panggil Labu Jipang di Sabah kami sebut Sayur Sayuti, hasil dari Google rupanya nama panggilan di Sabah lebih tepat Sebab nama sebenar dia Chayote dan nama saintifiknya Sechium edule, tak nak cerita lebih jom masak sayur Labu Siam :). 

Bahan-Bahan:

📌 2 biji Labu Siam @ Chayote
📌 1 kotak santan kara (200 ml)
📌 1/2 mangkuk kecil ikan bilis
📌 4 ulas bawang merah
📌 1 ulas bawang putih
📌 4 biji cili padi
📌 1 ketul kecil kunyit hidup
📌 Garam dan secukup rasa


Cara Penyediaan:

✅ Kupas kulit Labu Siam @ Chayote. Kemudian hiris tipis dan cuci.

✅ Kisar/Tumbuk bawang merah bersama cili api dan kunyit. Ketepikan.

✅ Basuh udang kering dan tumbuk kasar.

✅ Masukkan santan, bahan kisar halus dan udang kering di dalam periuk. Masak di atas api perlahan dan kacau sehingga mendidih.

✅ Masukkan Labu Siam tadi dan masak sehingga lembut. Perasakan bersama garam secukup rasa.

Tips:

Kuah haruslah dimasak di atas api yang perlahan dan kerap dikacau supaya kuah santan tidak berketul atau pecah minyak.
Chayote cut slices and whole fruit of Chayote on the white plate
Labu Siam atau Labu Jipang dipotong tipis
Chayote cooked Soute fry with the Coconut milk and chiliLabu Siam ditumis bersama bahan-bahan

Chayote fruit cooked with coconut milk and mix with Capsicum frutescens Linn,
Labu Siam atau Labu Jipang masak lemak cili api

Selamat mencuba...