vLog Cara Masak Singgang Ikan Tongkol Step by Step
Bahan-bahan:
- 6 potong ikan tongkol - Ida suka ambil part yang tengah je
- 6 biji kacang bendi - potong pangkal dan hujung sedikit
- 2 keping asam gelugur
- 2 biji bawang merah - dihiris
- 1 ulas bawang putih - dihiris
- 1/4 inci lengkuas - dihiris nipis
- 1 inci kunyit hidup - diketuk
- 3 biji cili padi - diketuk
- 1/2 sudu teh serbuk kunyit
- Garam dan serbuk perasa (msg) atau taknak guna Msg boleh guna gula
- Air secukupnya (lebih kurang 3 cawan)
Cara Penyediaannya:
1. Masukkan air ke dalam periuk secukupnya. Masak sehingga mendidih. Kemudian masukkan hirisan bawang merah, bawang putih, lengkuas, asam gelugur, kunyit hidup dan serbuk kunyit dalam periuk.
2. 5 minit selepas itu masukkan pula ikan tongkol, kacang bendi, garam dan serbuk perasa secukupnya. Kemudian masukkan cili padi.
3. Gaul dan biarkan mendidih sehingga ikan masak. Sebelum matikan api, rasa sekali lagi jika perlu tambah garam atau serbuk perasa.
Siap untuk dihidang.
Selamat mencuba.. .....
0 Comments