Makaroni sebenarnya adalah sejenis Pasta dan sinonim dengan masakan barat, tapi kalini cuba nak olah masakan Makaroni ni Jadi bubur siap dengan sagu lagi.  Selalunya kalau saya, nampak makaroni terus terbayang salad makaroni... ha dah memang favorite tulah pasal.  Walau bagaimanapun minat terhadap bubur tu tak pernah pudar.  Paling best bubur kacang hijau dengan sagu.  Rasa terliur pulak.  Kadang-kadang tu memang saja je masak sikit sebab suami dan anak-anak kurang menggemari bubur.  Makan juga tapi sikitlah, so agak membazir kalau masak banyak terutamanya bubur manis.  Tapi kalau bubur ayam jangan tolak memang favorite anak-anak.  Ceritanya masa buat salad makaroni kemarin, saja tinggalkan sikit 2 cawan anggaran 1/2 cawan yang belum masak simpan dalam peti sejuk.  Plan dah ada untuk buat bubur makaroni.  Tapi terfikir juga first time buat ni anak-anak dan suami nak makan ke ?  Tak apa saya buat sikit je tapi rupanya licin sedap jugak rupanya.

Bahan-bahan:

  • 1/2 cawan makaroni 
  • 1/2 cawan sagu
  • 1 kotak kecil santan /200 ml
  • 3 helai daun pandan
  • 1/2 cawan gula merah
  • 1 sudu teh garam
  • Air agak-agak nak kuah banyak mana

Cara Penyediaan:

1.  Panaskan air hingga mendidih, rebus makaroni sehingga kembang kemudian tapis lalukan dengan air paip.

2.  Sekali lagi didihkan air dan masak sagu sehingga putih jernih.  Kemudian tapis dan lalukan juga dengan air paip.

3.  Didalam periuk berisi air, masukkan makaroni, sagu, gula merah, daun pandan dan gula masak sehingga mendidih.  Perlahankan api, kemudian masukkan santan.  Kacau-kacau sampai agak-agak sudah sebati .  Sebelum matikan api adjust rasa dia bila dah ok rasa manis dan lemak tu bolehlah matikan api.

4.  Sedap dimakan ketika suam.  Taklah terlecur lidah nak makan 😊.  Selamat mencuba.

Monolog.....Emm....asben cakap jangan post, sebab sama kot dengan bubur kacang hijau, saya rasa tak kot, atau mata saya dah makin rabun.  Malas nak ambil gambar tiap kali masak, macam retis pulak makanan tu 😂😂