Salam semua... 

Ida nak share resipi bingka labu yang sebenarnya buat 2 minggu lalu.  Banyak hal sangat nak buat, sampai terlupa nak share.  Tengah belek gambar dalam galeri telefon, nampak pula gambar bingka labu ni.  Sampai terlupa mana cekau resipi ni dulu.  Untuk resipi ni Ida buat guna luyang segiempat 8x8 inci. Taklah tebal sangat, jika nak tebal, gunakan saiz luyang yang lebih kecil lagi.  

gambar bingka Labu berwarna kuning keemasan dan ditaburi bijan Senang Dengan Sukatan Mudah, ida nursuri, bingka sedap, senang buat, resepi mudah

Jom tengok resipi Bingka Labu ni

Bahan-Bahan

📑  230 gm labu manis,  rebus hingga lembut dan toskan. Kemudian timbang dan lecek.
📑  1 kotak kecil santan kara (200 ml)
📑  50 ml air putih
📑  2 biji telur gred B
📑  100 gram tepung gandum
📑  70 gram gula halus [ aku letak 60gm ]
📑  1/2 camca teh esen vanilla
📑  1/2 camca teh garam
📑  Bijan secukupnya

Cara-Cara

🔖 Panaskan oven pada suhu 160C, sapukan luyang dengan mentega.  Boleh alas dengan aluminium foil supaya senang dikeluarkan nanti. Ketepikan.

🔖 Satukan semua bahan di atas kecuali labu lecek dan bijan kacau rata dengan whisk atau lebih senang gunakan mixer sehingga gula hancur.  Masukkan labu lecek dan kacau rata.

🔖 Tuang adunan kedalam luyang tadi dan taburkan bijan sebanyak-banyaknya.....ikut suka tekak, nak bijan banyak ke tak 😋.  Bakar selama 1 jam atau sehingga permukaan bingka kelihatan sedikit berkerak.  Bila masak, keluarkan dari oven dan biar sekejap, kemudian boleh keluarkan dari luyang.  

🔖 Pastikan sejuk barulah potong supaya potongan akan kelihatan lebih kemas.

Selamat mencuba....🌷🌷🌷🌷🌷