Assalamualaikum dan salam sejahtera,


Ini dia resipi kek pisang moist yang Ida nak share sebenarnya sewaktu nak ke Tanjung Tuan itu.  Oh ya kita lari tajuk sikit ye, jika nak tau lebih lanjut mengenai pantai Blue Lagoon atau Tanjung Tuan boleh jer klik sini.  Uniknya Ida tak guna blender atau mixer pun untuk membuatnya. Guna jer mixer tangan tu. kerja keras sikit 😅.

resipi kek pisang, kek, pisang, dessert, Malaysia and Indonesia Food, tanpa mesin, step by step, mudah, sedap, lazat, senang, simple
Potong segiempat tu loyang 10 inch dan potong tipis adalah loyang 8 inch
Bahan-bahan

2 cawan tepung gandum
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh soda bikarbonat
**ayak semua dan satukan**

1 cawan minyak masak atau minyak jagung
1 cawan gula
3 biji telur
** kocak hingga kembang**
~ Ida nak bagi tips ni, pukul dulu gula dan telur, lepas dah hancur dan kembang barulah masukkan minyak dan pukul lagi ye.

5 biji pisang berangan ~ lecek,,,ida guna belakang cawan

Bahan untuk kek pisang, Banana cake dessert, makanan malaysia, tanpa mesin, step by step, tepung bicarbonate telur dan garam mudah, sedap, lazat, senang, simple

kek pisang, foto pisang yang telah di pukul Mix kneaded bersama tepung dan telur untuk dessert, makanan malaysia, tanpa mesin, step by step, mudah, sedap, lazat, senang, simple

Cara penyediannya

1. Bahan tepung disatukan lalu diayak dan dimasukkan dalam bekas besar. Kemudian tuang bahan yang dah di goncang/kocak ke dalam bekas tepung tadi.

https://idanursuri.blogspot.com/2019/12/resipi-kek-pisang-moist-step-by-step.htm, kek, pisang, dessert, makanan malaysia, tanpa mesin, step by step, mudah, sedap, lazat, senang, simple

https://idanursuri.blogspot.com/2019/12/resipi-kek-pisang-moist-step-by-step.htm, kek, pisang, dessert, makanan malaysia, tanpa mesin, step by step, mudah, sedap, lazat, senang, simple

2. Kaup balik hingga sebati.

3. Campurkan pisang yang sudah di lecek tadi dan kaup balik lagi.

4. Alaskan loyang dengan kertas minyak,pakai loyang petak saiz 8 inci...ketebalan lebih kurang 2 inci. Jika nak tipis dan potong secara segiempat boleh guna loyang saiz 10 inci dengan ketebalah lebih kurang 1 inci.

5. Tuangkan adunan dan bakar pada suhu 170c selama 1 jam atau sehingga kek masak. Cucuk tengah dengan lidi...kalau lidi bersih tanda kek dah masak.

4-. Bila sudah sejuk barulah potong dan sedia dihidangkan… ☺️

Banana cake, kek pisang, dessert, yang telah siap di masak makanan malaysia, tanpa mesin, step by step, mudah, sedap, lazat, senang, simple

Banana Cake, kek pisang, yang telah siap dimasak dan dipotong kecil untuk hidangan berkhasiat dengan kata lain Nutritious food for children dessert, makanan malaysia, tanpa mesin, step by step, mudah, sedap, lazat, senang, simple, Malaysia and Indonesia Food


Baru Ida perasan, nampaknya gambar ada yang kurang emmm....tu je yang sempat snap

Ok selamat mencuba 😊