tauhu begedil ayam, Malaysia and Indonesia Food, kudapan, senang, minum petang, makan malam, resipi malaysia

Bahan-bahan:

5 biji ubi kentang
5 biji bawang merah, dihiris nipis 
100 gram ayam kisar
Daun sup, dipotong kecil
Daun bawang, dipotong kecil
1/2 sudu teh lada hitam
1/2 sudu teh lada sulah ...jika suka
1 kiub ayam....jika suka
1 sudu teh garam

Tauhu...ikut suka hati nak banyak mana
2 biji telur, dipukul
Minyak masak

Bahan hiasan : 

Cili merah - Hiris kecil
Daun bawang - Hiris kecil

Cara Membuatnya:

1. Buang kulit ubi kentang dan potong menjadi empat bahagian.

2. Kemudian rebus kentang sehingga empuk. Sejukkan dan lenyek ubi sehingga lumat.

3. Ambil kuali, tumiskan bawang merah, bawang putih dan ayam cincang sampai naik bau. Tutup api.

4. Masukkan semua bahan kedalam mangkuk ubi kentang iaitu: bawang merah dan ayam kisar yang digoreng tadi, daun sup serta daun bawang. Masukkan juga lada sulah, lada hitam, kiub ayam dan garam. Gaul sehingga adunan sebati.

https://idanursuri.blogspot.com/2016/11/tauhubegedil-ayam.html, malaysia food, kudapan, senang, minum petang, makan malam, resipi malaysia

https://idanursuri.blogspot.com/2016/11/tauhubegedil-ayam.html, malaysia food, kudapan, senang, minum petang, makan malam, resipi malaysia

5. Bentukkan adunan menjadi bulat kecil.

6. Tauhu digunting x dan isikan dalamnya inti kentang mix tadi.

https://idanursuri.blogspot.com/2016/11/tauhubegedil-ayam.html, malaysia food, kudapan, senang, minum petang, makan malam, resipi malaysia

7. Panaskan minyak. Salut/celup begedil dengan telur dan goreng sehingga kekuningan. Sedia untuk dihidang.


Selamat mencuba