Bakwan telah diolah dalam pelbagai campuran mengikut kegemaran dan yang paling penting ia masih lagi berasaskan sayuran. Contohnya bakwan jagung, bakwan lobak, bakwan tauhu dan ada sudah yang membuat bakwan sayur bercampur udang. Tidak salah yang penting boleh dimakan dan enak.
Oklah kita balik kepada cerita bakwan yang Ida buat. Sebenarnya kobis tak ada kat rumah, so Ida hanya menggunakan lobak dan daun bawang sebagai bahan asasnya. Sedap, anda boleh juga mencubanya.
Bahan-Bahan:
- 2 cawan tepung gandum
- 3 sudu makan tepung beras
- 1 mangkuk lobak dihiris memanjang
- 1 mangkuk daun bawang yang telah dipotong kecil
- 1 cuit/piring kecil daun kucai dipotong kecil
- 1 biji telur
- 2 sudu makan gula
- 1 sudu makan serbuk perasa
- 1 sudu teh serbuk lada sulah
- 1/2 sudu teh garam
- 100 ml air putih
- Minyak secukupnya
Cara-Cara Memasaknya:
1. Didalam bekas atau mangkuk campurkan kesemua bahan termasuk air kecuali telur. Gaul sekata semuanya.
2. Selepas itu, pecahkan telur dan gaul sekata lagi.
3. Adunan seperti cucur. Boleh tambah air jika kurang. Boleh jer rasa adunan tu, colek sedikit dengan hujung sudu. Sesuaikan rasa garam dan gulanya atau bahan perasa lain, tambah jika perlu.
4. Goreng menggunakan minyak yang banyak. Gunakan api sederhana supaya tak hangus dan keras.
5. Siap dihidang bersama sos atau bahan pencicah kegemaran. Ida gunakan sos Lekor, sedap je.
Selamat mencuba 🌷🌷
0 Comments