Bahan A (Hiris dan Potong)
- 2 pokok sawi
- ½ biji bawang holland
- 1 biji bawang merah besar
- 3 ulas bawang putih
- 1 biji tomato
- Cili segar
Bahan B (Gaul bersama)
- 450 gm Mee kuning/basah
- 1 sudu makan kicap cair
- 1 sudu makan kicap manis
- 1 sudu makan kicap karamel
Lain-lain Bahan
- 15 ekor udang - buang kepala, jejari dan ekor
- 1 paket bebola ikan goreng - belah dua
- 100 gm dada ayam - potong dadu
- 1 kiub ayam
- 4 sudu makan minyak masak
- Garam dan ajinomoto
- 3 sudu makan sos cili
- Limau kasturi
Cara Memasaknya:
1. Panaskan minyak. Tumis bawang merah dan bawang putih sehingga wangi.
2. Masukkan ayam. Gaul sehingga isi ayam separa masak kemudian masukkan udang. Gaul lagi sehingga udang dan ayam betul-betul masak.
3. Selepas itu masukkan sos cili. Teruskan gaul. Tambah sedikit air dan masukkan kiub ayam dan gaul lagi.
4. Masukkan bebola ikan. Selepas itu masukkan garam dan ajinomoto. Gaul sebati.
5. Masukkan batang sawi yang telah diasingkan dengan daunnya tadi. Masukkan juga potongan buah tomato.
6. Selepas itu masukkan mee yang telah dengan campuran kicap. Gaul sehingga sebati semuanya.
7. Kemudian masukkan daun sawi, bawang holland dan sedikit potongan cili untuk memberikan sedikit pedas.
8. Akhir sekali hidangkan mee bersama perahan limau kasturi.
Selamat mencuba
#edakitchen #meegorengsedap
0 Comments