Resepinya agak ringkas dan cara pembuatanya juga cukup senang tapi tempoh masa nak siapkan mungkin agak lama kalau buat adunan yang banyak, mungkin sebab tu kalau beli yang orang jual harganya agak mahal.
vLog tutorial cara-cara buat Rempeyek Kacang Ikan Bilis
Bahan-Bahan:
- 350 gm tepung beras / 3 cawan
- 1 biji telur B
- 1 Sudu makan garam
- 1/2 Sudu teh air kapur
- 1 kotak santan /200 ml
- 600 ml air putih / 3 cawan
Bahan kisar halus:
- 3 ulas bawang putih
- 1 Sudu makan ikan bilis
- 1 Sudu makan jintan putih
- 1 Sudu makan jintan Manis
- 1 Sudu makan ketumbar
Bahan Tambahan:
- Kacang tanah
- Ikan bilis
Anggaran 105 keping, nipis
Cara Penyediaan Bancuhan Tepung:
1. Ikan bilis, bawang putih, ketumbar, jintan manis, jintan putih. Kisar menggunakan mesin kisar kering sehingga halus.
2. Tepung beras campur dengan air sedikit demi sedikit. Gaul sehingga tepung larut dan tiada ketulan.
3. Kemudian tambah dengan 1 kotak santan atau 200 ml. Gaul seketika kemudian masukkan pula bahan kisar, garam dan telur. Gaul sehingga sebati.
4. Akhir sekali masukkan kapur. Gaul lagi sehingga sebati.
Cara Dan Tips Menggoreng Rempeyek:
1. Panaskan minyak. Pastikan minyak yang banyak. Letakkan acuan rempeyek di dalam minyak panas selama beberapa minit.
2. Bila acuan sudah cukup panas, letakkan sedikit adunan ke atas acuan sambil melenggangkannya supaya lebihan adunan akan jatuh.
3. Kemudian letakkan bahan tambahan ikan bilis yang sudah dikopek dan juga kacang tanah.
4. Masukkan ke dalam minyak panas tadi secara perlahan supaya kuih tadi tidak terlipat diatas acuan. Jangan risau kuih rempeyek akan tertanggal sendiri. Apabila sudah kekuningan, angkat dan toskan.
Tips:
1. Kacang dan ikan bilis tidak perlu digoreng terlebih dahulu.
2. Acuan wajib panas didalam minyak sebelum meletakkan adunan. Kalau tidak cukup panas, akibatnya tepung/adunan tidak akan melekat dengan baik diatas acuan.
3. Ketika memasukkan /mula menggoreng, masukkan secara perlahan.
4. Toskan minyaknya dengan baik sebelum menyimpannya didalam bekas kedap udara supaya kekal rangup.
Selamat mencuba...
0 Comments