Cara-cara membuat durian crepe yang sedap dan lemak berkrim diatas papan chop
Durian Crepe

Alhamdulillah akhirnya untuk kali ini saya buat post iaitu bagaimana cara-cara membuat durian crepe yang sedap lagi berkrim setelah beberapa kali percubaan. Orang bilang "try and error" barulah beryakin untuk buat dan post 👍👍. Sebelum ni ya memang mengaku tiap kali nak makan mesti beli punya, tambah-tambah lagi tak ada masa yang banyak untuk buat. Oleh kerana musim durian murah, maka encik suami beli banyak, dan bila dah alang-alang banyak tu, buatlah durian crepe ni sehingga berjaya .... senyum sikit.... rupanya buat makanan yang orang bilang harga "kayangan" ni senang je pun. Cuma tidak dinafikan ianya agak mahal kerana menggunakan bahan-bahan mahal jualah seperti fresh cream dan harga durian memang mahal apalagi jika menggunakan durian yang memang mahal seperti musangking 😋. Oleh kerana sekarang ni musim pendemik, so durian pun jatuh harga..... itulah ceritanya kenapa terjadinya durian crepe hasil tangan saya 😁. Pendek ceritanya, lagi puas hati buat sendiri. Walau bagaimanapun seller durian crepe jangan susah hati kerana walau pun ramai yang pandai buat tapi ramai jua yang malas buat, tiada masa nak buat dan yang paling penting ramai peminat tegar durian crepe ni terdiri daripada golongan yang "ada-ada" tau so "kenapa bersusah payah nak buat kalau boleh beli je" ....bukan saya cakap tu dorang yang cakap 😀.

Oklah kita tinggalkan cerita tu, kita berbalik kepada cerita durian crepe yang saya buat pula. Kalau terus nak jump tengok video pun boleh, tapi disini saya nak kongsikan beberapa tips yang mungkin berguna dalam pembuatan durian crepe. Jadi bagi yang baru belajar buat tu taklah asyik-asyik tak jadi je kan. First nak buat inti durian tu, masak betul-betul supaya tidak cepat rosak/basi. Second, fresh cream tu guna yang non-dairy whip topping. Lagi tips, kuali tu guna yang non-stick, lepas tu kena kawal kepanasannya, api kena sentiasa kecil. Dah banyak cakap rasanya, jomlah kita tengok resepinya:


A Bahan Untuk Inti Durian:
  • 3/4 cawan susu
  • 1 cawan isi durian tanpa biji
  • 1 sudu makan gula atau bergantung kepada kemanisan durian
  • 1 sudu makan tepung jagung

~ Langkah-langkah untuk membuat inti durian:

1. Masukkan isi durian dan susu ke dalam periuk. Gaul sekata.

2. Kemudian masukkan air tepung jagung yang telah dibancuh dengan sedikit air.

3. Oleh kerana isi durian sudah cukup manis, jadi tambah sedikit gula sahaja. Masak sehingga likat dan nampak mendidih (meletup-letup/keluar gelembung udara). Selepas masak, sejukkan dan masukkan dalam peti sejuk sebelum digunakan. Bila nak guna, masukkan ke dalam piping bag supaya supaya senang nak guna nanti.


B Filling Cream
  • 200ml non-dairy whip topping
~ Filling cream pula, pukul non-dairy whip topping sehingga pekat atau soft peak. Orang bilang kalau angkat pakai sudu tak jatuh punya. Selepas buat, boleh masukkan dalam peti sejuk sebelum digunakan. Bila nak gunak, masukkan dalam piping bag dan boleh terus guna.



C Bahan Untuk kulit:
  • 100g Susu
  • 100g Air
  • 100g Santan
  • 60g Tepung Gandum
  • 60g Tepung ubi kayu
  • 30g Tepung kastard
  • 30g Tepung Jagung
  • 30g Gula kastor
  • 1 sudu teh vanila powder
  • ½ sudu teh garam halus
  • 2 biji telur gred c
  • 30 gm minyak masak
  • Pewarna kuning

~ Langkah-langkah untuk membuat kulit crepe:

1. Satukan bahan A . Kemudian blender dan tapis ke dalam mangkuk supaya tiada ketulan tepung yang tertinggal selepas diblender.

2. Panaskan kuali leper non-stick /tidak melekat dan sapu sedikit minyak.

3. Pastikan kuali tak terlalu panas, tuang satu senduk bancuhan tadi dan lenggang-lenggangkan kuali sampai dapat bentuk bulat. Lebihan tepung daripada hasil lenggangan tadi tuang semula ke dalam mangkuk adunan... boleh rujuk video.

4. Tak perlu terbalikkan, sebaliknya tunggu sehingga permukaan atas mengering dan sedikit menggelembung...tu tandanya sudah masak.

5. Bila sudah masak, tak perlu keluarkan dari kuali sebaliknya angkat kualinya dan terbalikkan ke atas piring yang digunakan untuk meletakkan kulit crepe yang sudah dimasak. Biarkan kulit crepe bertindih diantara satu sama lain kerana ia tidak akan melekat.


Cara-Cara Membuat Durian Crepe:

1. Di atas kulit crepe, paipkan whipping cream, kemudian paipkan inti durian dan diatasnya paipkan lagi whipping cream. Lipat seperti bentuk sebiji bantal yang kecil dan comel.

2. Apabila sudah siap kesemuanya, simpan di dalam peti sejuk
sebelum dinikmati.

Cara-cara membuat durian crepe yang sedap berkrim lemak
Durian Crepe
Selamat mencuba.