Kuih Apam Balik merupakan salah satu kuih yang boleh dikategorikan sebagai kuih banyak dijual di gerai tepi jalan, di bazar-bazar dan juga di pasar-pasar malam. Biasanya penjaja atau peniaga kuih ini akan memasak, memotong dan membungkus terus dihadapan pembeli maksudnya kita biasanya akan dapat kuih yang masih panas-panas, fresh baru dimasak setiap kali membeli kuih ini. Kuih Apam Balik turut dikenali dengan beberapa nama yang lain contohnya apom balik, dan kuih terang bulan. Kuih apam balik memang cukup dikenali di nusantara baik di Malaysia, Indonesia, Brunei mahupun Singapura. Kuih ini juga ada pelbagai versi yang sedikit berbeza cara penyediaanya dari satu tempat ke tempat yang lain, contohnya ada apam balik yang rangup dimakan dengan kata lain " crispy " dan ada yang dibuat lembut dan gebu.
Untuk resepi kali ini saya akan kongsikan cara buat kuih apam balik yang simple dan mudah, dimana cara saya buat boleh menghasilkan kuih apam balik yang naik dengan cantik dan gebu apabila dimakan. Secara asasnya untuk inti kuih apam balik kita perlukan kacang kisar, gula, dan bahan tambahan (optional) seperti jagung krim, serta butter atau marjerin. walaubagaimanapun dari segi inti boleh je kalau nak guna peanut butter atau coklat, macam anak saya ada yang suka peanut butter dan ada yang lebih suka coklat, malahan kalau ada yang nak tabur cheese pun tak salah jadilah dia Apam Balik Cheese 😋.
Bahan Kuih Apam Balik: 5 biji
3 cawan tepung gandum
1 sudu makan serbuk penaik
1/2 sudu makan soda bikarbonate
1/2 cawan gula
2 1/4 cawan air
1 biji telur
3 sudu makan minyak masak
setitik pewarna kuning
Bahan-Bahan Untuk Kuih Apam Balik
Bahan Inti:
Kacang tanah
Gula
Jagung ala creamy
Margerin/butter
Bahan-Bahan Untuk Inti Apam Balik
Cara Penyediaannya:
1. Sangai kacang tanah terlebih dahulu, kemudian kisar kasar (chunky).
2. Ok sekarang sediakan bahan adunan kuih. Masukkan 3 cawan tepung gandum, serbuk penaik, soda bikarbonat dan gula ke dalam bekas. Gaul rata.
3. Selepas itu masukkan 2 1/4 air ke dalam campuran tepung. Tuang air sedikit demi sedikit ye. Boleh je tambah air jika masih kurang iaitu adunan masih kental.
4. Kemudian masukkan telur, pewarna kuning, dan juga minyak. Gaul sebati sehingga tiada ketulan tepung.
5. Rehatkan selama lebih kurang 10 minit. Tak perlu lama kerana serbuk penaik akan bertindak balas dengan cepat apabila terkena bahan basah iaitu air. So pendek cerita ia cepat mengembanglah.
6. Panaskan kuali, bila sudah panas turunkan suhu atau kurangkan apinya semaksima yang boleh. Barulah tuangkan 1 cawan adunan kedalam kuali. Leperkan sedikit bahagian tepi.
7. Biarkan seketika (tanpa ditutup), apabila gelembung udara mula keluar (lubang-lubang tu) taburkan gula....gula tu taburlah ikut suka hati nak banyak mana.
8. Biarkan lagi seketika sehingga gula meresap dan permukaan kuih mula mengering dan masak barulah taburkan kacang tanah, jagung creamy dan butter.
9. Selepas tabur butter tu, terus lipat dan angkat kerana butter akan cepat mencair.
10. Oleskan dengan sedikit butter diatas kuih supaya kulit luarnya lembut, wangi dan mudah untuk dipotong.
Selamat mencuba.
Tips untuk sangai kacang tu, sangai lama dengan api yang sederhana tak apa supaya kulit luar kacang tak hangus dan masak didalam (tak rasa mentah).
0 Comments