Resepi sayur kailan ikan masin bersama hello kitty mascot, kailan sos tiram resepi kailan kailan ikan masin sayur kailan masak kailan gai lan recipe resepi sayur kailan gai lan salted fish
Kailan Ikan Masin ( Gai Lan Salted Fish)

Sayur kailan sememangnya tidak asing lagi dalam menu masakan di restoran restoran Thai, terutamanya resepi kailan ikan masin. Restoran ala Thai biasanya akan masak resepi ini menggunakan isi ikan masin Tenggiri, tapi kalau takde ikan masin Tenggiri pun boleh je guna ikan masin jenis lain, macam resepi saya kali ni saya gunakan ikan bawal putih masin, kalau di Sabah dan Labuan ikan putih namanya. Sayur Kailan ni kalau nak tahu ada beberapa nama, orang Cina sebut Gai Lan, tapi dalam bahasa Inggeris disebut Chinese Kale dan Chinese Broccoli.

sayur kailan yang baru dipetik dari pokoknya kailan sos tiram resepi kailan kailan ikan masin sayur kailan masak kailan gai lan recipe resepi sayur kailan gai lan salted fish
Sayur Kailan ( Gai Lan)

Nak dijadikan cerita Kailan yang saya masak kali ini sebenarnya hasil dari kebun belakang rumah yang kami tanam sendiri, itupun tanam sikit-sikit je alhamdulillah tanaman Kailan ni tak susah nak jaga cantik subur je yang penting guna tanah hitam dan bagi baja kompos. oklah tak nak cerita panjang-panjang disini saya bagi resepi cara masak Kailan Ikan Masin.

vLog cara-cara masak sayur Kailan Ikan Masin ( Gai Lan Salted Fish)

Bahan-Bahan:
  • 5 pokok sayur kailan (asingkan daun dan batang)
  • 4 potong ikan masin (ditumbuk kasar)
  • 3 biji cili api (hiris)
  • 3 ulas bawang putih (cincang)
  • ½ biji bawang holland (hiris kasar)
  • 2 sudu makan air limau nipis
  • 2 sudu makan sos ikan
  • 1 sudu makan sos tiram
  • 1 sudu makan gula
  • ½ sudu teh ajinomoto
  • ½ cawan minyak masak
  • ½ cawan air

Resepi sayur kailan ikan masin bersama hello kitty mascot, kailan sos tiram resepi kailan kailan ikan masin sayur kailan masak kailan gai lan recipe resepi sayur kailan gai lan salted fish
Bahan-Bahan Resepi Sayur Kailan Ikan Masin

Cara Menyediakan:

1.  Panaskan minyak.  Tumis bawang putih bersama ikan masin sehingga kekuningan dan garing.

2.  Kemudian masukkan bawang holland dan cili api.  Tambah ½ cawan air.  Gaul.

3.  Masukkan batang kailan, gula, ajinomoto (jika suka), air limau nipis, sos tiram dan sos ikan.  Gaul sekata....nak bagi batang kailan tu masak sikit.

4.  Masukkan daun kailan.  Gaul sekata.  Selepas masukkan daun kailan tumis sekejap sahaja untuk kekalkan kerangupan dan kesegarannya.

.... ok sebelum nak tutup api, rasa terlebih dahulu jika perlu nak tambah garam atau bahan perasa yang lain.  

Selamat mencuba 🌿🌿🌿