Kacang Botol @ Kacang Kecipir Masak Tumis Dengan Telur, kacang botor,kacang kecipir,kacang sirik,angled beans,winged beans,kacang belimbing,masak tumis,tumis kacang

Perkongsian resepi kali ni ialah cara saya masak kacang botol dan ditumis bersama telur. Semoga memberi ilham kepada yang tercari-cari nak masak apa ye petang ni. Kita masak simple janji sedap. Untuk pengetahuan kacang botol yang saya masak ni adalah hasil tanaman sendiri. Thanks kepada husband kerana dialah yang sangat rajin menanam dan menjaga semua tanaman yang ada.

Kacang Botol @ Kacang Kecipir Masak Tumis Dengan Telur, kacang botor,kacang kecipir,kacang sirik,angled beans,winged beans,kacang belimbing,masak tumis,tumis kacang

Ok untuk note, sebenarnya banyak nama orang panggil kacang botol ni terutamanya kalau di Sabah orang panggil sama ada kadang sirik atau kacang belimbing. Kalau buat carian di google antara lain nama kacang botol ni ialah Kacang Botor, Winged beans dan Angle beans. Apa pun kadang nama tu berbeza mengikut tempat, tak hairankan. 

Sebelum tu tips kalau nak tumis kacang botol ni, seperti sayur lain iaitu jangan masak terlalu lama kerana kita nak kekalkan kerangupan dan kesegarannya ketika dimakan.  Boleh krup-krup lagi tau.  Oklah jom tengok resepi yang saya buat ni.


Bahan-Bahan:
  • 15 pcs kacang botol
  • 2 biji telur
  • Garam
  • Ajinomoto
  • Lada sulah
  • Minyak untuk menumis
  • Air
Bahan Tumbuk:
  • 2 biji bawang merah ros
  • 2 ulas bawang putih
  • 3 biji cili api
Kacang Botol @ Kacang Kecipir Masak Tumis Dengan Telur, kacang botor,kacang kecipir,kacang sirik,angled beans,winged beans,kacang belimbing,masak tumis,tumis kacang


Cara Memasaknya:

1.  Bersihkan kacang botol dan potong nipis...jangan nipis sangat pula.

2.  Panaskan minyak, masukkan bahan tumbuk.  Tumis sehingga mengeluarkan aroma wangi dan sedikit garing.  

3.  Kemudian masukkan kacang batol.  Tambahkan sedikit air supaya tidak kering dan hangus.  Gaul seketika sehingga sebati, 

4.  Selepas itu pecahkan 2 biji telur ke atas sayur dan gaul sedikit.  Tambahkan pula garam, ajinomoto dan lada sulah.  Gaul sehingga sebati semuanya.  Selepas itu matikan api.  Siap untuk dihidang.

Selamat mencuba