Bercerita pasal kuit siput ni, banyak versi yang kita jumpa sama ada di blog, facebook atau youtube so tak perlu susah hati. Cuma kadang yang agak kecewa ni banyak resepi yang copypaste dan lebih mengecewakan apabila nak buat tu tak macam yang diharapkan. Tak kiralah resepi tu ori ke tak. Betul tak?
Telur grade A atau D
Untuk 1 kilogram tepung, saya gunakan telur grade A atau B, so kalau nak buat adunan kuih siput 1/2 kg, gunalah telur grade D. Mesti ramai agak keliru dengan telur ni sebab dengan 1 biji telur ada yang membuat kuih siput 1 kg tepung dan ada yang membuat dengan 1/2 kg tepung.
Kenapa kena larutkan garam dan gula?
Daripada pengalaman, jika terus campur gula dan garam dalam tepung, ianya lambat untuk sebati akibatnya jika doh tak uli lama ketulan gula dan garam akan timbul. So adalah lebih baik jika larutkan garam dan gula terlebih dahulu dengan air untuk membuat doh tu juga.
Satu lagi tips, untuk mempercepatkan proses menerap kuih siput dan mempastikan saiz kuih siput sekata/sama besar, lebih baik jika bulat-bulatkan kesemuanya terlebih dahulu barulah terap.
Untuk menggelakkan adunan mengeras /dehidrate, setelah doh siap bahagikan doh kepada beberapa bahagian kemudian simpan dalam bekas kedap udara atau balut dengan wrapping paper kemudian simpan di dalam peti sejuk sebelum diterap atas acuan kuih siput. Jangan lupa tinggalkan 1 bahagian yang hendak diterap pula.
KUIH SIPUT RANGUP
vLog Resepi Kuih Siput
Bahan-Bahan :
Kisar
Cara-Cara Membuatnya:
- 1 kg tepung gandum
- 2 pek kecil serbuk rempah kari
- 1 sudu makan serbuk cili
- 1 1/4 cawan marjerin @ 250gm
- 1 biji telur grade A
- 1 cawan air
- 1 sudu makan garam
- 1/4 cawan gula @ 5 sudu makan gula
- Daun kari secukupnya
- Minyak untuk menggoreng
- 1/2 cawan air
- 2 sudu makan jintan manis
- 2 sudu makan jintan putih
- 2 ulas bawang putih
- 2 biji bawang merah
Langkah 1: Campurkan air bersama garam dan gula. Gaul sehingga garam dan gula larut.
Langkah 2: Kisar halus jintan manis, jintan putih, bawang putih dan bawang merah bersama 1/2 cawan air. Kisar sehingga halus.
Langkah 3:
1. Campurkan tepung dengan margerin. Gaulkan dengan tangan (jari) sehingga menjadi seperti serbuk roti. Cara ini akan menghasilkan kuih siput yang rangup. serbuk kari dan bahan kisar. Gaul sebati.
2. Kemudian masukkan serbuk kari, serbuk cili dan bahan yang telah dikisar tadi. Gaul.
3. Masukkan campuran air (langkah 1) dan telur sedikit demi sedikit. Gaul sehingga menjadi doh yang lembut. Tambah air jika doh keras.
4. Ambil doh secubit kecil, gentel sekejap dan terap di atas acuan kuih siput. Buat sehingga habis.
Atau cara ke 2, gentel kecil-kecil semua adunan /bulat-bulatkan adunan kepada saiz kecil dan barulah terap diatas papan acuan kuih siput. Cara ni akan membuatkan saiznya sekata dan bagi saya cepat sedikit kot. Nak lagi cepat beli mesin untuk membuat kuih siput.
5. Kecilkan api kepada sederhana setelah minyak cukup panas, goreng kuih siput. Apabila sudah separuh masak, masukkan daun kari. Goreng bersama daun kari sehingga masak keemasan. Angkat dan toskan. Sesudah sejuk, barulah masukkan ke dalam bekas kedap udara.
Selamat mencuba
5. Kecilkan api kepada sederhana setelah minyak cukup panas, goreng kuih siput. Apabila sudah separuh masak, masukkan daun kari. Goreng bersama daun kari sehingga masak keemasan. Angkat dan toskan. Sesudah sejuk, barulah masukkan ke dalam bekas kedap udara.
Selamat mencuba
0 Comments