Dalam resepi ni saya tak gunakan garam tetapi saya gantikan dengan sos ikan, terpulang pada citarasa masing-masing kerana jika tak nak gunakan sos ikan atau tiada sos ikan di rumah, boleh jer gunakan garam sahaja. Kalau ada yang nak gunakan kedua-duanya, saya tak boleh nak kata apalah sebab bagi saya dua-duanya pun dah masin.
vLog Resepi Lala masak pedas
Bahan-Bahan:
- 1 kg lala
- 2 sudu makan sos ikan
- 2 sudu makan sos tiram
- 3 sudu makan sos cili
- 3 sudu makan air asam jawa
- 2 batang serai, dititik kemudian kerat
- 2 helai daun limau purut, dibuang batang tengah daun
- 2 biji cili merah dipotong serong
- 1/2 sudu makan gula
- Sedikit minyak masak untuk menumis
1. Basuh lala dan rendam seketika untuk keluarkan sisa kotor. Bilas dengan air dan toskan.
2. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar sehingga wangi.
3. Masukkan serai, sos cili, sos tiram, sos ikan dan air asam jawa. Gaul.
4. Masukkan lala, cili merah dan limau purut, kacau bersama bahan tumis dengan sekata. Kalau nak sedikit berkuah boleh tambahkan air.
5. Masukkan juga sedikit gula, untuk menambah keenakkannya. Ok masak lagi lebih kurang 10 minit dan siap untuk dihidang.
Selamat mencuba.
0 Comments