Bahan-Bahan:
- 1 ekor ikan Bawal Emas
- 1 biji tomato dibelah 4
- 2 biji bawang merah dimayang
- 2 ulas bawang putih dihiris
- 1 inci halia
- 10 biji kacang bendi
- 1 biji cili besar dipotong serong
- 3 sudu makan serbuk kari dijadikan pes
- 1 sudu teh herba campuran
- 1/3 cawan minyak masak
- 3 tangkai daun kari
- 1 sudu makan pes asam jawa
- Garam dan ajinomoto
- Air
Cara-Cara Memasaknya:
1. Panaskan minyak kemudian masukkan herba campuran diikuti oleh bawang merah, bawang putih dan halia. Tumis sehingga kekuningan dan mengeluarkan aroma.
2. Selepas itu lurutkan daun kari. Tak nak guna semua pun tak apa. Gaul seketika selepas itu masukkan pes kari. Gaul sehingga pecah minyak. Tambah sedikit air supaya taklah kering sangat dan menyebabkan hangit.
3. Masukkan tomato dan ikan bawal. Masak seketika lebih kurang 5 minit, barulah masukkan kacang bendi, cili besar, pes asam jawa, garam dan ajinomoto. Gaul sekata.
4. Sambung masak lagi dengan menutup kuali seketika lebih kurang 5 minit. Selepas itu tutup api. Ok siap untuk dihidang.
Selamat mencuba
0 Comments