ikan kerisi masak asam pedas senang, eda kitchen, ida nursuri, eda nursuri
Asam Pedas Ikan Kerisi

Kalau di Sabah orang memanggilnya ikan kurisi kalau dalam english pula lagi mudah iaitu Keris Fish 😂😂 .  Pernahkah korang tertanya-tanya ikan kerisi ni nak masak apa sedap ?  Ha jawapannya  masak asam pedaslah, Asam pedas ikan kerisi adalah antara lauk tengahari yang sangat menyelerakan.  Makan dengan nasi panas-panas dan makan pula bersama ulam-ulaman confirm nasi bertambah.   Walau bagaimanapun, sebenarnya ada pelbagai versi orang masak asam pedas, bagi saya pula bergantung kepada bahan apa yang ada dirumah, jika rasanya cukup syarat untuk menu tu.... onzzzz.  Kalau perasan untuk menu asam pedas ni simple tau selain ikan, bahan utamanya ialah asam jawa dan cili giling yang pedas, jika ada cili padi pun boleh tambah.  Ok jom layan saya masak Ikan Kerisi ni.


Bahan-Bahan:

🐡  3 ekor Ikan Kerisi 
🐡  2 biji tomato dipotong 6
🐡  1 batang serai diketuk
🐡  3 biji cili hijau/merah ditumbuk kasar
🐡  2 sudu makan cili giling
🐡  2 sudu makan pes asam jawa
🐡  1 sudu teh garam
🐡  1 sudu teh gula
🐡  1/2 sudu teh ajinomoto
🐡  Air
🐡  Minyak masak


Bahan Ditumbuk/Dikisar:

🐡  2 biji bawang merah
🐡  2 ulas bawang putih
🐡  1 inci halia
🐡  1 inci kunyit

Bahan-Bahan Masak Ikan Kerisi Asam Pedas, eda kitchen, ida nursuri, eda nursuri
Bahan-Bahan Masak Ikan Kerisi Asam Pedas

Cara Memasak:

1.  Cuci bersih ikan kerisi (buang sisik, bersihkan dalam perut) kemudian dipotong 2 (tak nak potong pun boleh).

2.  Panaskan minyak, kemudian tumis bahan kisar sehingga wangi dan sedikit kegaringan.  

3.  Selepas itu masukkan serai yang telah diketuk dan cili giling.  Tumis lagi sehingga pecah minyak.

4.  Kemudian masukkan cili api, tomato.  Gaul seketika, masukkan 1 cawan air. Masukkan garam, gula dan ajinomoto.  Gaul sehingga mendidih.  

5.  Apabila sudah mendidih, masukkan ikan.  Gaul seketika kemudian tutup lebih kurang 5 minit.  Selepas itu matikan api.  Siap.

.... bahan perasa garam, gula dan ajinomoto boleh ditambah atau dikurangkan bergantung kepada saiz masakan.  Jika nak kuah yang lebih pun boleh jer tambah air.

Selamat mencuba