Lapis Puding Biskut Kreker,ida nursuri, eda  nursuri, eda kitchen

Biskut kering atau nama Inggerisnya Cracker Biscuit ni biasanya kita makan begitu sahaja, celup kedalam air kopi atau teh pun sedap, jadi jika dirumah korang ada banyak sangat biskut cracker,  sampai dah tak tau nak buat apa boleh cuba resepi ni sangat mudah dan sedap pula tu.  

Lapis Puding Biskut Kreker, ida nursuri, eda  nursuri, eda kitchen

Sekali imbas macam kuih lapis kan.  Ha nilah biskut cracker yang diolah menjadi puding tapi bagi saya lebih kepada kuih lapis kot.   Bezanya ia tak menggunakan sebarang tepung dan gula.  Pun lapisannya boleh dipisah-pisahkan tau.  Penggunaan bahan pun taklah cerewet sangat contohnya, jika dirumah hanya ada telur gred A/B maka gunalah 4 biji telur sahaja.  Jika taknak guna air panas, boleh rendam guna air biasa, cuma tempoh merendam tu akan ambil masa lama sedikit berbanding air panas.  Pewarna makanan pula, terpulanglah pada pandangan mata korang nak guna warna apa.   

Bahan-Bahan kuih Lapis Puding Biskut Kreker, ida nursuri, eda kitchen, eda nursuri

Bahan-Bahan:
25 keping biskut kreker
5 biji telur gred c
½ cawan susu pekat
1 sudu teh esen vanilla
Air panas secukupnya
Pewarna makanan


Cara Penyediaan:

vLog cara buat Puding Biskut Kering

1. Rendam biskut kreker dengan air panas seketika. Kemudian tapis

2. Kisar biskut yang telah ditapis tadi bersama susu pekat, telur dan esen vanilla.

3. Kemudian bahagikan kepada 2 bahagian untuk diwarnakan. Saya buat 2 bahagian pewarna kuning dan 1 bahagian pewarna coklat iaitu 3 cawan bahagian kuning dan 1½ bahagian pewarna coklat. Ada lebih-lebih tu boleh simpan untuk lapisan atas (campur warna kuning dan coklat).

4. Panaskan kukusan, oles loyang segiempat 7x7 dengan sedikit minyak kemudian lapik dengan plastik.

5. Kukus secara berselang seli selama lebih kurang 5 minit untuk setiap lapisan. Dimulakan dengan ½ cawan pewarna coklat, kemudian diikuti dengan 1 cawan pewarna kuning. Buat lapisan demi lapisan sehingga habis. Lapisan atas kukus lama sikit selama lebih kurang 9 minit. Lapisan yang paling atas tu sebenarnya adalah baki daripada kedua-dua warna yang saya campurkan lebih kurang ½  cawan.

6. Tunggu sehingga betul-betul sejuk barulah potong dan hidangkan.

Selamat mencuba