ida nursuri, eda  nursuri, eda kitchen, sambal sardin hancur, ambuyat, tumpi, makan dengan bazlama, roti arab
Sambal Sardin Hancur

Resepi yang sangat-sangat senang nak masak. Cumanya kadang-kadang idea tu tak ada time nak masak tu. Memang sedap kalau buat makan dengan lempeng, roti paun atau dengan roti puri, husband pula suka makan dengan tumpi menu makanan yang biasa dijadikan sarapan di kg suami di Labuan. 

Selain itu isi sardin yang dimasak hancur begini pun sesuai untuk dijadikan inti sandwich jika ditumis kering-kering sedikit. Tapi kan jika hidang bersama nasi panas-panas pun sangat sedap dan membuka selera. Tak sedar nasi dan bertambah. Jadi apa lagi mari tengok cara masak resepi sambal sardin masak hancur.

Bahan-Bahan:

📌 1 tin besar sardin
📌 2 ulas bawang putih -Cincang
📌 1 biji bawang merah -potong dadu
📌 1 biji cili segar -Potong serong
📌 ½ biji bawang holland -hiris tipis
📌 2 sudu makan sos cili
📌 1 sudu teh serbuk lada putih
📌 Sedikit garam dan serbuk perasa
📌 Sedikit minyak
📌 Sedikit air

bahan-bahan sambal sardin hancur, sardin ayam brand, bawang holland,  ida nursuri, eda  nursuri, eda kitchen
Bahan-Bahan Sambal Sardin Hancur

Cara penyediaan:

1. Panaskan minyak. Tumis bawang merah dan putih sehingga beraroma wangi.

2. Masukkan bawang holland. Gaul.
 
3. Masukkan ikan sardin. Hancur-hancurkan menggunakan sudip dan kacau rata. Tambah sedikit air jika perlu atau nak sambal yang sedikit berkuah.

4. Setelah hancur tambahkan 2 sudu makan sos cili, 1 sudu teh serbuk lada sulah, garam, serbuk perasa atau msg dan juga cili segar yang telah dipotong serong. Kacau rata dan biarkan mereneh seketika.

ida nursuri, eda  nursuri, eda kitchen, sambal sardin hancur masak dalam kuali besar boleh makan dengan ambuyat, roti bazlama, roti arab

Sedia untuk dihidangkan dan selamat mencuba.

#edakitchen
#sambalsardinhancur