Selain itu isi sardin yang dimasak hancur begini pun sesuai untuk dijadikan inti sandwich jika ditumis kering-kering sedikit. Tapi kan jika hidang bersama nasi panas-panas pun sangat sedap dan membuka selera. Tak sedar nasi dan bertambah. Jadi apa lagi mari tengok cara masak resepi sambal sardin masak hancur.
Bahan-Bahan:
📌 1 tin besar sardin
📌 1 tin besar sardin
📌 2 ulas bawang putih -Cincang
📌 1 biji bawang merah -potong dadu
📌 1 biji cili segar -Potong serong
📌 1 biji bawang merah -potong dadu
📌 1 biji cili segar -Potong serong
📌 ½ biji bawang holland -hiris tipis
📌 2 sudu makan sos cili
📌 1 sudu teh serbuk lada putih
📌 Sedikit garam dan serbuk perasa
📌 Sedikit minyak
📌 Sedikit air
📌 1 sudu teh serbuk lada putih
📌 Sedikit garam dan serbuk perasa
📌 Sedikit minyak
📌 Sedikit air
Cara penyediaan:
1. Panaskan minyak. Tumis bawang merah dan putih sehingga beraroma wangi.
2. Masukkan bawang holland. Gaul.
3. Masukkan ikan sardin. Hancur-hancurkan menggunakan sudip dan kacau rata. Tambah sedikit air jika perlu atau nak sambal yang sedikit berkuah.
4. Setelah hancur tambahkan 2 sudu makan sos cili, 1 sudu teh serbuk lada sulah, garam, serbuk perasa atau msg dan juga cili segar yang telah dipotong serong. Kacau rata dan biarkan mereneh seketika.
1. Panaskan minyak. Tumis bawang merah dan putih sehingga beraroma wangi.
2. Masukkan bawang holland. Gaul.
3. Masukkan ikan sardin. Hancur-hancurkan menggunakan sudip dan kacau rata. Tambah sedikit air jika perlu atau nak sambal yang sedikit berkuah.
4. Setelah hancur tambahkan 2 sudu makan sos cili, 1 sudu teh serbuk lada sulah, garam, serbuk perasa atau msg dan juga cili segar yang telah dipotong serong. Kacau rata dan biarkan mereneh seketika.
Sedia untuk dihidangkan dan selamat mencuba.
#edakitchen
#sambalsardinhancur
0 Comments