biskut buah kana,  ida nursuri, eda  nursuri, eda kitchen
Biskut Buah Kana

Lama dah beli acuan buah kana ni tapi baru sekarang barulah terbuat. Mudah sangat sebenarnya nak sediakan biskut buah kana cuma Ida je yang asyik bertangguh, sibuk memanjang. Selain pada Hari Raya, ia boleh dinikmati pada bila-bila masa.

Video Cara Buat Biskut Buah Kana


Bahan-bahan
  • 250gm salted butter /1 ketul
  • 3/4 cawan gula aising
  • 2 cawan tepung gandum (tambah jika doh masih lembik)
  • 1 cawan tepung kastard
  • 1 cawan tepung jagung
  • 1 biji kuning telur
  • 1 sudu teh esen vanilla
  • Jem strawberi

Cara Penyediaan

1. Pukul butter, gula, telur dan esen vanilla.  Pukul sekejap, tak perlu sampai kembang.
2. Masukkan tepung gandum, tepung kastard dan tepung jagung.  Pukul lagi sehingga jadi doh.
3. Sapukan sedikit tepung gandum diacuan supaya senang nak keluarkan bentuk biskut buah kana nanti.  Padatkan / tekan-tekan doh dan kemudian ketuk-ketukkan.
4. Bakar pada suhu 170 selama lebih kurang  20~25 minit atau sehingga masak.
5. Keluarkan dari oven dan biarkan biskut sejuk sebelum nak sapu inti.

Penyediaan inti jem strawberi

Inti Jem Strawberi Biskut Buah Kana, ida nursuri, eda  nursuri, eda kitchen
Inti Jem Strawberi Biskut Buah Kana

Masak jem strawberi.  Gunakan api sederhana panas.  
Gaul seketika sehingga larut dan sedikit berbuih.  Matikan api dan sejukkan.  Bila dah sejuk tu, jem akan sedikit pekat.  Ok dah boleh guna.

Selamat mencuba